FOMO, Boğa Sezonu ve Daha Birçok Kripto Para Teriminin Anlamı Nedir?

Kripto para terimleri sürekli aratılıyor. İyi bir kripto para yatırımcısı olmak için bu tanımları bilmek çok önemlidir.

15.11.2021-12:39 - (Son Güncelleme: 12.01.2022-17:24)

Kripto para borsası caiz mi değil mi sorusu bir yana geleneksel borsa dışında birçok terimi bulunuyor. Bu terimleri bilmeden kripto para analizi yapmak kazmasız küreksiz kazı yapmak gibidir. Birçok borsa terimi kripto para sayesinde yeniden güncellendi ve tekrardan şekillendi. Fomo, boğa sezonu/ayları ve ATH gibi birçok terim kripto borsasında önem arz ediyor. 

NOEL BABA RALLİSİ NEDİR?

Noel gününden sonra piyasalardaki hareketlikle birlikte aralık ayının son günleriyle ocak ayının ilk bir haftasındaki yükselişe Noel Baba Rallisi denir. Noel tatili için verilen ikramiye, yılsonu kalan paranın yatırıma çevrilmesi ve daha birçok nedenden ötürü bu dönemde kripto para ve geleneksel borsada yükseliş görülür. 

KRİPTO PARA BORSASINDA KORKU HAKİM

Kripto para borsaları, merkeziyetçi ulusal bankalardan daha fazla yatırımcı endekslidir. Arkalarında bir devlet ya da bir büyük banka yoktur. Kripto para borsasının en önemli değişkeniyse yatırımcılardır. Balinalar, boğa sezonları ve "ATH'dan" alan kripto para yatırımcıları ve zarara girip anında paradan çıkanlar, direkt olarak borsayı belirliyor. Yatırımcıların hali ruhiyesini belirleyen bir endeks mevcuttur. Kripto Para Korku & Hırs endeksi denir.

KRİPTO PARA TERİMLERİ VE ANLAMLARI

Kripto paraların birçok farklı terimleri bulunuyor. Sürekli kripto para haberleri yapılıyor ve sonuçta insanlar kripto para haberlerini düzgün okumak istiyor. Uluslararası paralar olduğu için yazılan haberlerde çok fazla İngilizce terim mevcut. İşte en önemli İngilizce kripto para terimleri:

Blok: Algoritmalarla korunan ve işlemlerin kayıtlarının yapıldığı yerdir. Her blok zincir kendi algoritmalara ve kodlara sahiptir. Bitcoin ve Ethereum en bilinen bloklardır.

Altcoin: Alternatif coin yani Bitcoin dışındaki diğer kripto paralara verilen isimdir. 


Airdrop: Kripto para proje ekiplerinin, ücretsiz bir şekilde ya da önceden belirlenmiş sebep ve şartlar doğrultusunda kullanıcılarına verilen ücretsiz paralardır. Bu ücretsiz kripto paralar genellikle kullanımı kısıtlıdır. 

ATH: All Time High kısaltılmışı olan ATH, en yüksek rakam anlamına gelir. Belli kripto paranın bir ulusal paraya karşı edindiği en yüksek fiyattır. 

Yakma İşlemi: Coin burn yani yakma işlemi, kripto paraların belli bir kısmının proje ekibi tarafından kullanılmaz hale getirilmesi anlamına gelir. Para arzının azaltılması anlamına gelen yakma olayı, kripto paranın fiyatını etkileme olayıdır. Büyük kripto paralar bu işlemi gerçekleştirmez.

Volatilite: Bu terim, borsada bir paranın fiyatında yaşanan oynaklığı belirtir. Standart sapmayla ölçülür. Kripto paraların volatilitesinin fazla olması dolayısıyla birçok devlet başkanı eleştirilerde bulunmuştur.

Hash: Verileri rastgele bir sayı ve harf dizisine dönüştürmek için algoritmik bir işlem uygulamasıdır.

Tapering: Kısaca kademeli azaltmak anlamına gelir. Geniş ölçekli varlık alımlarının hızını kademeli olarak azaltılmasıdır. Bilançodaki genişleme yavaşlamasıdır. Tapering yapmak elden çıkarma değil, gelenleri yavaşça almadır. Kripto para borsası FED'in tapering yapacağını açıklaması sonucu ciddi düşüşe geçmiştir.

Satoshi Nakamato: Bitcoin teknolojisinin kurucusu olarak bilinen kimliği belirsiz kişidir. İsmi Japonca olsa da kendisinin Avrupalı olduğu tahmin edilmektedir. Bitcoin ayrıca ilk blok zincirdir. 

FOMO: Fear of Missing Out kısaltılmışı olan FOMO, Türkçesi fırsatı kaçırma korkusudur. Kısa süreli yatırımları kaçırma korkusunu temsil eden FOMO, bir kripto para için yüksekten yatırıma giren insanlar için kullanılır.


Whale: Kripto para balinaları, bir kripto parada yüksek yatırıma sahip insanlara denir. Kripto paradan elini çektiğinde kripto paranın piyasa değeri ve kurunda büyük farklılık yaratırlar. 

Ayı Sezonu - Ayı Piyasası: Boğaz piyasasının tam tersi yaşanır ve işlem hacimleri direkt olarak aşağı düşer. İşlem hacminin düşmesi sebebiyle yatırımcılar yatırım yaparken iki kere düşünür ve yatırımlarda azalma meydana gelir. 

Boğa Piyasası: Kripto para borsasının yükseliş trendinde olduğu anlamına gelir. Gelecek için iyimser bir hava ortaya koyan boğa piyasası, genellikle uzun süreli yatırımcı için olumludur.

FUD: Fear, Uncertainty, Doubt yani korku, belirsizlik ve endişe kelimelerinin baş harfleriyle oluşur. Bir dijital varlık hakkında yapılan asılsız bilgiler, piyasada korku ve belirsizliğe neden olmaktadır. Kasıtlı bir panik havası yaratmaktadır. Bu panik, satışlara yol açar. Bu da fiyatların düşmesine sebep olur. 

Not: BU İÇERİK YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. TÜM SORUMLULUK YATIRIMCILARINDIR

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal