Kiracılar müjde! 1 yıllık kira bedelini ev sahibinden geri alma hakkı geliyor..

Milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı ve bu gelişmede kiracılara yeni hakların doğduğu belirtildi. Bu hakların içinde en önemlisi de ev sahibinden 1 yıllık kira bedelini geri alma detayı.. Peki, kiracılar 1 yılık kira bedelinin ev sahiplerinden nasıl geri alabilir? İşte kiracıları yakından ilgilendiren hak durumlarına ilişkin tüm detaylı bilgiler..

12.04.2022-22:00 - (Son Güncelleme: 12.04.2022-22:20) Kiracılar müjde! 1 yıllık kira bedelini ev sahibinden geri alma hakkı geliyor..

Ekonomide yaşanan dalgalanmalar kiralık ev fiyatlarını da oldukça fazla etkilendi. Kira bedellerinden büyük oranda artış yaşanırken, ev sahipleri kiracısıyla yaptığı kontratı hiçe sayarak istediği ölçülerde kiraya zam yapmaya başladı.

Enflasyon oranlarından belirlenmesi gereken kira artışları ev sahiplerinin insiyatifine kalırken, kiracısıyla anlaşamayan ev sahibi bu kez farklı bahanelerle kiracısını evinden çıkarma çıkarma çabasına girdi. Hal böyle olunca kira ve konut davalarında da artış görüldü. Kirada oturan milyonlarca vatandaş kendilerine sunulan bazı haklardan habersiz ev sahibiyle mahkemelik olmaya başladı.

1 yıllık kira bedelini ev sahibinden geri alma hakkı geliyor..

1 yıllık kira bedelini ev sahibinden geri alma hakkı geliyor..

Türkiye genelinde milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren bir konu hakkında açıklama yapan Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı İbrahim Güllü, ev sahiplerinin evlerini daha yüksek meblağa kiraya verebilmek için kiracısına farklı bahaneler sunarak çıkarmasını engelleyecek bir yasanın geleceğinden bahsetti. Güllü, açıklamasında ev sahibinin herhangi bir hakka sahip olmadan kiracısını evden çıkarma durumunda kiracının 1 yıllık kira tutarını tazminat olarak geri alabileceğini söyledi.

Kira süresinin sona ermesinin tahliye sebebi olmadığını belirten İbrahim Güllü, 1 yıllığına kiralanan konutun yıl sonunda tahliye edileceği anlamını oluşturmadığını ve kiracılarında bu durumda panik yaparak ev sahiplerinin baskılarında dolayı ne fahiş kira artışını ne de evi tahliye etme talebini kabul etmek zorunda olmadıklarını söyledi.

Ev sahibinin ihtiyaçtan dolayı kiracıya tahliye davası açılabileceğini anlatan Güllü, fakat mahkeme nezdinde de ev sahibinin öne sürdüğü durumda oldukça fazla samimi olduğunu sunması gerektiğini aktardı. Tahliye davalarının yaklaşık 1 ya da 1.5 yıl sürdüğünü sözlerine ekleyen İbrahim Güllü, kiracı ile ev sahibi arasında ilk 5 yıl içerisinde kira kontratları üzerinde belirtilen şartlarda artışın sağlanabileceğini ve 12 aylık TÜFE ortalamasında da bu durumun üst sınır olduğunu belirtti.

1 yıllık kira bedelini ev sahibinden geri alma hakkı geliyor..

Ev sahiplerinin ilk 5 yıl için kira tespit davası açamayacaklarını, 5 yıl bittikten sonra emsal kiraları göstererek kira tespit davası açabileceklerini, dava açıldığında da kiracının eski olmasında dolayı normal şartlarda belirlenen kira üzerinden mahkemenin hakkaniyet indirimi sağlayacağını söyleyen İbrahim Güllü, kiracının ev sahibi tarafından zorla çıkarılması durumundaki hakları ise şöyle anlattı;

'Kiracı "Oğlum gelecek" baskısıyla evinden zorla çıkarılma durumu tespit edildiği durumda ev sahibinin boşalttığı konutu 3 yıl boyunca eski kiracısı dışında başka hiçbir kimseye kiraya veremez. Şayet, başka bir kiracıya verildiği anlaşılırsa eski kiracı, ev sahibini mahkemeye vererek 1 yıllık kira bedeli kadar ev sahibinden tazminat isteme hakkı doğar.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal