Rahat Bir Yaz Geçirmek İçin Detoks Önerileri

Zaman zaman yapılan detokslar dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası. Mevsime uygun sebze ve meyvelerle hazırlanan detokslar vücudu zararlı toksinlerden arındırıyor. Yazı rahat geçirmenizi sağlayacak detoks hakkında merak edilenleri sizin için derledik. İşte detaylar…

13.07.2020-16:02 - (Son Güncelleme: 13.07.2020-14:56) Rahat Bir Yaz Geçirmek İçin Detoks Önerileri

Beslenme programlarında yer alan detoks yapmak vücudunuz içi düşündüğünüzden daha da faydalı. Diyetisyen Berrin Yiğit, yaz aylarında uygulanabilecek detoks önerilerini sizler için paylaştı. İşte detaylar…

YEMEK SAATLERİNİZİ DENGEDE TUTUN

Güne dolu dolu bir kahvaltı ile başlayıp akşama doğru porsiyonlarınızı azaltmak en doğrusu olacaktır. Gün içerisinde alınan enerjinin büyük kısmını gündüz saatlerine bırakarak, akşam saatlerinde bedenin dinlenmesine ve arınmasına destek olabilirsiniz.

ARA ÖĞÜNLERİ İKİNDİ SAATLERİN BİTİRİN

Özellikle bu aylarda çok sık tükettiğimiz karpuz, şeftali, kayısı, kiraz, çilek, üzüm, incir gibi meyveleri ikindi saatlerinde taze şekilde ya da smoothie yaparak tüketebilirsiniz.

GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU TÜKETİN

Yaz aylarında yapılan detoksların vazgeçilmezi vücudu sıvı ile canlandırmaktır. Sıcaklık ve nemin artmasıyla birlikte vücudun daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu unutmadan, en az 2-2,5 litre su içilmesi gerekir.

Suyunuzun 1 litresine 2-3 dilim limon, 1 avuç maydanoz, 2-3 yaprak nane, 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 10 adet yaban mersini, böğürtlen veya ahududu ekleyip gün içerisinde tüketebilirsiniz. Suyu tek seferde içek yerine gün içerisine yayarak tüketmenizde fayda var.

Bu süreçte maden suyu da oldukça fayda sağlayacaktır. İçerisine ekleyeceğiniz kekik+ greyfurt, limon+ çilek, yaban mersini+ zencefil+ limon, kiraz+ ananas, yaban mersini+ mandalina gibi meyvelerle maden suyunuza lezzet katabilirsiniz.

ÖĞÜNLERİNİZDEN BAHARATLARI EKSİK ETMEYİN

Yemeklere renk, koku ve lezzet katan baharatları öğünlerinizden eksik etmeyin. Kırmızıbiber, karabiber, zerdeçal, kimyon, sumak, kekik, nane ve zencefil gibi baharatlar oldukça faydalıdır ve metabolizmayı destekler.

Bu baharat karışımını yoğurda, kefire, sebze yemeklerine, salatalara, yumurtaya ve etlerinize ekleyebilirsiniz. Bu sayede hem yemeklerinizi tatlandırabilir hem de cildinizi ve vücudunuzu arındırabilirsiniz.

BESİN GURUPLARININ KALİTELİ OLANLARINI TERCİH EDİN

Besin gruplarında yer alan kaliteli gıdaları tercih etmek vücudun daha hızlı kendine gelmesini, toparlamasını ve arınmasını sağlar.

Karbonhidrat kaynakları olarak tam tahıllar, karabuğday, kinoa, yulaf gibi kompleks karbonhidratları tüketebilirsiniz.

Protein kaynağı olarak yumurta, balık, yağsız dana eti, organik tavuk, hindi, kefir, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini tüketebilirsiniz.

Yağ kaynağı olarak ise zeytinyağı, zeytin, avokado, tereyağı, Hindistan cevizi yağı, ceviz, badem ve fındık gibi kuru yemişleri tüketebilirsiniz.

EGZERSİZ YAPMAYI İHMAL ETMEYİN

Yaz aylarında günlerin uzun oluşunu fırsat olarak görüp düzenli olarak egzersiz yapabilirsiniz. Fiziksel aktiviteyi artırmak detoksun olmazsa olmazıdır.

Yürüyüş, koşu, ağırlık kaldırma, yoga, pilates, zumba, dans gibi hangi egzersizi seviyorsanız istediğiniz sıklıkta yapabilirsiniz. Bu egzersizler hem stres kontrolüne destek olacak hem de ter attırarak vücudun arınmasını sağlayacaktır.

DETOKS ETKİSİ YARATAN 3 YAZ YİYECEĞİ

Karpuz

Karpuz ağırlığının yüzde 94’ü sudur. Bu nedenle sıcak yaz günleri için en ideal ve doyurucu besinlerden biridir. Vücutta toksik madde birikmesini engeller, sindirim sistemine destek olur ve cilt dostudur.

Karpuzu tüm sağlıklı besinler gibi fazla abartmadan smoothie şeklinde, buz ile bir araya getirerek, salatalara malzeme olarak veya peynir ve 1 dilim esmer ekmek ile birleştirerek ikindi ara öğünü olarak kullanabilirsiniz.

Semizotu

Son derece faydalı olan semizotu yorgunluk, halsizlik, depresyon ve cilt sağlığı için oldukça ideal bir besindir.

Semizotunun salatasını yapabilir, yoğurt ve naneyle bir araya getirerek cacık yapabilir, 2 yemek kaşığı yağ ekleyip yemeğini pişirebilir ya da çorbasını yapabilirsiniz.

Nane

Nane sindirim ve metabolizmayı hızlandırarak hazımsızlığın engeller ve mideyi yatıştırmayı sağlar. Aynı zamanda yüksek antioksidan içeriği sayesinde serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Taze naneyi yaz aylarında salatalarınıza doğrayabilir, detoks suları hazırlayabilir, smoothielerinizi tatlandırabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal