Pozitif Ebeveynliğin Zorlukları ile Yüzleşme Zamanı!

Mükemmel ebeveyn yoktur fakat her yeni anne baba elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır durur. Bu çaba her zaman hata yapmayı engellemez tabii. Anne babalarında çocuk büyütürken yapmaması gereken bazı hareketleri vardır. İşte çocuğunuzu yetiştirirken kaçınmanız gereken 10 önemli davranış...

26.08.2020-16:26 - (Son Güncelleme: 26.08.2020-16:22) Pozitif Ebeveynliğin Zorlukları ile Yüzleşme Zamanı!

Çocuk yetiştirmek hiç kolay bir iş değildir. Çok özel ilgi ve bakım isterler. Onların söyleneni anlamada ya da uygulama da bir yetişkin gibi davranmalarını beklememek gerekir.

Sessizlik İçin Ödün Vermek

Alışveriş merkezleri, süpermarketler, sokaklar bağıran çocuklar ve onları engellemeye çalışan annelerle doludur. Ve anneler bu krizleri durdurmak adına ödün vermeye hazırlar. Çocuk bunu fark ettiği zaman kendine geliştirdiği stratejiyi tekrar tekrar uygulamaktan kaçınmayacaktır. Halbuki bu krizleri önlemek için basit tedbirler alınabilir. Bunun için alışverişe çıkmadan önce çocuğunuzun karnını doyurduğunuza emin olun. Çocuğunuzla market alışverişine gitmeyin. Daha çok eve servis yapan marketleri seçin.

Belirlenmiş Sınırlarda Israrcı Olmamak

Çocuğunuz her fırsatta şımarıyor olabilir, yetişkinlik döneminde de bencil ve talep kar olması yüksek ihtimaldir. Halbuki çok katı olmak ve çok yumuşak olmak arasında yeterli bir sınır vardır. Kabul edilmez davranışlara çözüm olarak belirlenmiş sınırları korumaya çalıştığınızda ve eğer bunlara yine de uymuyor ise sonuçlarına katlandığına emin olunmalıdır.

Çocuğu Disipline Etmeye Çalışan Bakıcıları Tolere Edememek

Çocuğunuzun iyi ve sorumluluklarının bilincinde bir birey olması için öğretmenleri ve bakıcıları ile ortak çaba harcamanız gerekmektedir. Onu herkese karşı koşulsuz korumanız ve kollamanız iyilikten çok, pişmanlığa neden olacaktır. Bu insanlarla iletişimde olmalı ve ortak bir yol izlemelisiniz.

Sonuçları Takip Etmemek

Konulan sınırlara uyulmamasının sonuçları olduğunu çocuğunuz kadar siz de unutmamalısınız. Eğer unutursanız kontrol kaybı yaşarsınız ve bu durumda çocuğunuz başına buyruk davranmaya başlar. Yapmanız gereken hatalarının getirileri ile hızlı bir şekilde yüzleşmesini sağlamak olmalıdır.

Empati Kurmamak

Çocuğunuzla empati kurmak ilerisi için büyük bir yatırım olacaktır. Dayanışma için zaman ayırın ve sempati gösterin. Bu onu şımartmak ya da sorumluluklarından ödün vermesini sağlamak anlamına gelmemeli. Empati kurmak, onunla doğru iletişim kurabilmek ve düşüncelerini, hislerini anlayabilmek anlamına gelmesi gerekir. Sözcüklerle kurulan iletişim, göstereceğiniz fiziksel reaksiyonlardan her zaman daha iyidir.

Ebeveynlerinizin Sizi Yetiştirdiği Gibi Davranmak

Bu iki şekilde gerçekleşebilir. Eğer sıkı bir disiplinle büyütüldüyseniz, aynı kalıbı izlersiniz ya da asi bir şekilde onun sizi kontrol etmesine izin verirsiniz. Ebeveynliğin adı 1970’lerde konulmuştur fakat bir bilim değildir. Sadece sağduyulu olmanız ve ne onları sürekli azarlamanız ne de istediklerinizi yapması için rüşvet kullanmanız gerekmektedir. Ama kontrolün sizin elinizde olması gerektiğini sakın unutmayın.

Kötü Örnek Olmak

Ebeveynler çocuklarının rol modelleridir. Eğer en ufak bir provokasyonda kontrolünüzü kaybederseniz, çocuklar bunu normal bir davranış olarak benimseyecektir. Bağırmak, sinirlenmek ve insanları suçlamak kötü bir örnektir. Aynı şey yedikleriniz için de geçerli. Sağlıklı beslenirseniz, çocuğunuzun da kendi tercihlerini yaparken aynı yönde davranmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzla Yeterince Kaliteli Zaman Geçirmemek

Çocuklarınızla vakit geçirirken onlara gerçekten ihtiyaçları olan dikkati veriyor musunuz? Bilgisayarınız, akıllı telefonunuz ve televizyondan uzak durmayı bilmeli ve ona ayırdığınız tüm zamanı verimli kullanmak için değerlendirmelisiniz.

Sabırlı Olmayı Öğretmemek

Çoğu ebeveyn çocuklarına sabretmeyi öğretmeyi ihmal eder. Halbuki beklemek zorunda kaldıklarında bu beceriye sahip olmaları gerekir. Çocuğunuza sabırlı olmayı öğretmek hem bugün hem ileride bir yetişkin olduğu zaman yaşayacağı stresi azaltır, saygılı olmaya yöneltecektir.

Rehberlik Etmemek

Ebeveynler pek çok emir ve talimat verme eğilimindedir. Çevrenize yaydığınız negatif enerjiyi bir düşünün. Onları yönlendirmeyi bilir ve sakin bir şekilde rehberlik ederseniz, bu iki taraf için de işleri kolaylaştırmış olursunuz. Kural X ise, Z yüzünden Y yapmayız ve lütfen A yerine B yap gibi…

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal