Online İş Görüşmesinde Bu Detaylara Dikkat Edin

Skype, Zoom veya başka bir video konferans uygulamasıyla yapacağınız online iş görüşmeleri için önceden bazı detaylara bakmanız gerekir. Çünkü hazırlıksız olduğunuz iş görüşmelerinde mutlaka zorlanırsınız. Peki online iş görüşmesi nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte detaylar...

12.08.2020-17:38 - (Son Güncelleme: 12.08.2020-17:33) Online İş Görüşmesinde Bu Detaylara Dikkat Edin

Koronavirüs pandemisinin hayatımıza getirdiği yeniliklerden biri de evden çalışma düzenine hızla geçmek oldu. Online çalışmayla birlikte iş hayatına yeni bir kavram daha katıldı. Bu da online iş görüşmeleri.

Bazı Standart Kuralların Geçerli Olduğunu Unutmayın

İş görüşmesinde giyim önemlidir. Evden çalışma düzenine geçince rahat giysilerle raporlar hazırlamaya, toplantılara girmeye alışsak da iş görüşmesi için tüm giyiminizi yüz yüze görüşmeye gider gibi ayarlamanız gerekir. Online iş görüşmesi için kıyafetlerinize tümüyle özen göstermeniz, ev ortamında olsanız bile işe hazır olduğunuzu gösteren önemli bir detaydır. Bazı televizyon sunucularını hatırlayın. Birçoğu, kıyafetlerinin ekranda görünmeyen kısımlarına da özen gösterir ve bunun kendilerini havaya soktuğundan söylerler. Baştan aşağı iyi giyinmek sizi ayağa kalkmanız gereken herhangi bir duruma da hazırlıklı hale getirir. Pantolon, ayakkabı gibi detaylar size ofis ortamında gibi hissettirebilir. Abartılı bir şıklık içine girmeniz bunun doğal haliniz olmadığı hissini yansıtabilir.

İnternet Bağlantınızı Kontrol Edin

Zoom veya benzeri bir video konferans uygulaması üzerinden görüşme yapacaksanız telefonunuzu önceden hazırlamanız, gerekirse ek internet paketi almanız Wi-fi kesintisi olursa telefonunuzdan devam edebilmeniz için önemli olan bir detaydır. Bildirimleri ve sesi ayarlamak, çalabilecek diğer telefonunuzu kapatmak, mikrofonlu kulaklık, sessiz ortam gibi detaylar için bir liste hazırlayın. Bu, bir aksilik olması durumunda iyi hazırlandığınızı da göstererek artı puan kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Evdeki Herkesi DÜZENİ SOKUN

Evi paylaştığınız herkese iş görüşmeniz hakkındaki gereklilikleri anlatın. Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarını karşılayın ve özellikle de köpeğiniz varsa, görüşme öncesinde onunla oyun oynayarak enerjisini atmasını sağlayın. Siz online iş görüşmesi yaparken çocuklarınıza bakacak kimse yoksa tüm ihtiyaçlarını hazırladığınızdan emin olun. Tüm bu konuları halletmek, iş görüşmesine zihnen adapte olmanıza katkı sağlar ve sizi görüşme sırasında rahat hissettirir. Çocuklarınız ve diğer aile üyeleri online toplantı halinde olmanıza alışmış olabilir. Bu seferki görüşmenin daha farklı olduğunu onlara yaşlarına uygun bir şekilde anlatın. İşler planladığınız gibi gitmezse, işveren adayına tüm tedbirleri aldığınızı ancak elde olmayan nedenler olduğunu söylemeniz dürüst bir görüntü yaratabilir.

Düzgün Bir Arka Plan Belirleyin

İş görüşmesi esnasında ev ortamının görünmesi oldukça doğal olsa da bu doğallığın ölçüsünü fazlaya kaçırmamak gerekir. Bu konuda rahat davranmayın ve sade, dikkat dağıtmayan, sizin de çalışırken dikkatinizin dağılmadığını gösteren bir arka plan hazırlayın. Kıyafetinizin rengi ile aynı olmayan bir düz renk duvar bulun. İşe rahatsız edilmeden odaklandığınız ayrı bir çalışma köşenizin olması hem sizin verimli çalışmanız hem de dijitalleşen iş dünyasında işe alım uzmanlarının görüşleri için etkili olacaktır.

Bütün Notlarınızı Alın

Kendinizi ne kadar hazır hissetseniz de heyecandan bazı mülakat soruları karşısında duraksamanız olası bir durumdur. CV’nizi masanızın üzerinde bulundurun. Gerekirse küçük post-itleri bilgisayar ekranına yapıştırın fakat bunların belli olmamasına dikkat edin. Online mülakat başlayana kadar bu notlara göz gezdirebilirsiniz. Mülakat başladıktan sonra ise gözünüz kamerada olsun. Notlara bakmak, konuya hatta kendinizle ilgili bilgilere hakim olmadığınızı düşünebilir. Kendine güvenli bir görüntü sergilemek istiyorsanız gözünüz notlara kaymamalı. Görüşme yapacağınız kişinin adı, telefon numarası, Skype veya Zoom bağlantısı için gereken ID gibi detayların tümünü bir kâğıda yazıp yanınızda bulundurmalısınız.

Dik Oturun ve Kendinize Güvenin

Tüm hazırlıkları yaptıktan sonra, sıra geldi online iş görüşmesinde size sorulan soruları yanıtlamaya. Ortamı ve giyiminizi ayarladıktan sonra artık en profesyonel halinizle ekran karşısına geçin ve dikkatinizi nefesinize getirerek yavaş yavaş kendinizi sakinleştirmeye başlayın. Görüşme saati geldiğinde oturuşunuzu dikleştirin ve sinir sisteminizin size destek olabilmesi için nefesinizi tutmadan oturduğunuzdan emin olun. Yüz yüze yapılan mülakatlarda beden dilini kullanmak çok daha kolay olacaktır. Odaya girdiğiniz andan itibaren yürüyüşünüz, selamlaşma şekliniz, oturuşunuz ve görüşme esnasında kullandığınız ses tonu, jest ve mimikler bir bütün halinde etki yaratmanız için oldukça yararlıdır.

Göz Kontağı Kurun

Ne kadar profesyonel ve tecrübeli de olsanız ilk defa deneyimlediğiniz bir şeyde heyecanlanmanız çok normaldir. Kendinizi bu konuda baskı altında hissetmeyin ve online iş görüşmesinin, iş arayan veya iş değiştirmek isteyen yüz binlerce kişinin deneyimlediği yeni bir şey olmadığını kendinize hatırlatın. Görüşme esnasında göz kontağını kaybetmemeye özen gösterin. Online iş mülakatı esnasında bilgisayarın kamerasına bakmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Görüşme esnasında karşınızdaki kişinin görüntüsüne bakma içgüdüsüyle ekrana bakabilirsiniz fakat kameraya bakmanız daha doğru olacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal