Hamilelikte Üçlü Test Nasıl Yapılır?

Hamilelikte üçlü test nasıl yapılır? Hamilelikte üçlü test ile neler kontrol edilir? İşte hamilelikte üçlü tarama testi ile ilgili tüm detaylar...

03.07.2020-15:55 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-15:54) Hamilelikte Üçlü Test Nasıl Yapılır?

Hamilelik döneminde bebeğin sağlık durumunun tespit edilebilmesi için birçok farklı test uygulanmaktadır. Bu testler arasında bebekle ilgili çok ciddi sorunlara ortaya çıkarabilen üçlü tarama testi de bulunuyor. Üçlü Tarama Testi Nedir?

Hamilelikte üçlü tarama testi bebekte meydana gelebilecek bazı sorunları tespit etmek için yapılmaktadır. Üçlü tarama testi ile amaç bu sorunları tespit etmek, duruma hazırlıklı olmak ne gereken önlemleri almaktır. Bu sorunlar:

• Down sendromu (Trizomi 21)

• Edwards sendromu (Trizomi 18)

• Nöral tüp defektleri (NTD)

Üçlü Tarama Testi Kimlere Yapılır?

• İkili tarama testi sonuçları riskli görülenler

• 35 yaşının üzerinde hamile kalan kadınlar

• Hamilelikte kullanılmaması gereken ilaçları kullananlar

• Yüksek radyasyona maruz kalanlar

• Diyabet hastaları

Üçlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Üçlü tarama testi nasıl yapılır: üçlü tarama testinin yapılması için en uygun görülen zamanlar gebeliğin 15 ile 22 haftaları arasıdır. Üçlü test öncesinde yapılan ikili tarama testi değerlerinin riskli çıkması durumunda doktor tarafından üçlü tarama testi istenebilir.

Üçlü tarama testi nasıl yapılır: incelemeye öncelikle ultrason ile başlanır. Ultrasonla incelendikten sonra kan verilmesi gerekecektir. Kan vermek için aç veya tok olmak gibi kriterleri bulunmamaktadır. Sadece ultrason incelemesi ile aynı gün içinde olması önemlidir. Kan örneğinde incelemen maddeler Beta-HCG, AFP ve estrioldür.

Üçlü tarama testi nasıl yapılır: Kan örneği bilgileri ile birlikte gebenin yaşı, kilosu, sigara kullanımı gibi değişkenler bilgisayara aktarılır. Tüm bilgiler bilgisayara aktarılıp inceleme yapıldıktan sonra hastalık riskleri ile ilgili rapor oluşturulur.

Üçlü Tarama Testi Güvenilir mi?

Üstü tarama testleri için en doğru yorumu doktorunuz yapacaktır. Fakat sonuçların tahmini olduğunu bilmenizde fayda var. Yaş, gebelik haftası, son adet tarihi gibi bilgilerin yanlış girilmesi durumunda da sonuçlar hatalı çıkabilmektedir. Özellikle son adet tarihinin doğru verilmesi doğru sonucun elde edilmesi için yüksek önem arz etmektedir. Son adet tarihini yanlış verilmesi gebelik haftasına yanlış hesaplamasına ve normalde gebeliğin bulunduğu haftanın içinde normal olan bir değerim daha düşük veya yüksek bulunmasına sebep olabilir.

Üçlü tarama testinde çok yüksek riskli çıkan bebeklerin çok sağlıklı bir şekilde doğdukları veya hiçbir risk görülemeyen bebeklerin down sendromlu olarak doğdukları görülebilen durumlardır. Araştırmalar sonucunda yüksek riskli üçlü tarama testlerinin 23’ünden yalnızca bir tanesi down sendromu ile sonuçlanmaktadır.

Üçlü Tarama Testinin Yorumlanması

Bilgisayar programı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda riskim düzeyine göre daha ileri düzeyde bir araştırma yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Yüksek riskli bulunması durumunda amniyosentez adı verilen test uygulanabilir. Amniyosentez testinin yapılmasına gerek olup olmadığına karar vermek için üçlü test, ikili test, ultrason bulguları ve tıbbi geçmiş göz önüne alınır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal