Bebeklerde Şaşılık Ameliyatı

Bebeklerin dünyayı tanımadaki en büyük yardımcılarından bir tanesi görme duyusudur. Şaşılık olarak bilinen gözlerde kayma ise, göz kaslarının koordine hareket edememesi üzerine oluşan ve göz hareketlerindeki paralelliği kıran bir durum olarak ortaya çıkmaktadır.

03.07.2020-14:00 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-13:59) Bebeklerde Şaşılık Ameliyatı

Şaşılık için uygulanan tedaviler hastalığın durumuna göre şekillenir. Bazı durumlar bebeklerde şaşılık ameliyatı gerekliliği doğurabilir.

Peki, bebeklerde şaşılık belirtileri nelerdir? Bebeklerde şaşılık nasıl tedavi edilebilir? Bebeklerde şaşılık ameliyatı nasıl ve hangi durumlarda yapılır?

Bebeklerde Şaşılık Nedir?

Bebeklerde şaşılık, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi göz çevresindeki kasların birinde ya da birkaçında ortaya çıkan koordinasyon bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan gözlerin aynı hizada olmaması ve farklı yönlere bakması durumudur. Bunun sonucunda, görme eyleminde üç boyutluluk ve derinlik algısı şaşılıkta ortadan kaybolur.

Bebeklerde ilk üç aylık dönemde zaman zaman görülen şaşılık (göz kayması) normaldir. Ancak bu durum üç aylıktan sonraki sürelerde de devam ediyorsa bebeğin vakit kaybetmeden bir göz doktoruna görünmesi şarttır.

Bebeklerde ortaya çıkan şaşılık durumunun kontrolü farklı bakış açılarını kapsayan bir muayene süreci gerektirir. Bazı şaşılıklar, omuza doğru eğilirken ortaya çıkabilmektedir çünkü.

Bebekler için rutin olarak yaptırılması gereken göz muayenesi zamanları, 6 aylıkken ve 1 yaşındayken, çocuklukta 3 yaşındayken ve 6 yaşındayken yaptırılmalıdır. Gözde şaşılık belirtisi görülmese bile bu kontroller önemlidir, çünkü göz tembelliğine bağlı şaşılığın dışarıdan fark edilmesi zor olabilir.

Bebeklerde Şaşılık Belirtileri Nedir?

Bazı durumlarda bebeklerde şaşılık ameliyatı gerektiren şaşılığın belirtileri:

• Yürümede sonradan ortaya çıkan dengesizlik durumu

• Bir gözün diğerinden daha fazla kısılması, özellikle ışıklı ortamlarda

• Gözlerin koordineli hareketinin sekteye uğramaya başlaması

• Başın bir yöne çevrilmesi durumu

Bebeklerde Şaşılık Ameliyatı Hangi Durumlarda ve Nasıl Yapılır?

Bebeklerde şaşılık, kalıtsal olabileceği gibi doğum sırasında meydana gelen zorlanma ve ezilme gibi dış nedenlerin göz kaslarına zarar vermesi nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.

Şaşılığın kendi kendine bir tedavisi yoktur. Bu nedenle muhakkak doktorun önereceği tedavi uygulanır. Bebekler için şaşılık tedavisi 3. Aydan sonra başlamaktadır.

Bazı şaşılıkların çocukluk döneminde gözlük ile tedavisi mümkündür. Aynı zamanda ameliyat öncesi dönemde bazı egzersiz programları uygulanarak da şaşılık tedavi edilebilmektedir. Ancak bu tedavilerin yanıt vermediği ya da uygulanamayacağı zamanlarda genellikle şaşılık ameliyatına başvurulmaktadır.

Bu tedavilerden yanıt alınamadığı zaman göz ameliyatı genellikle 1 yaşından itibaren uygulanır. Genellikle büyük oranda bebek ilk ameliyatta düzelmektedir. Ancak hem yatay hem de dikey yöndeki şaşılıklar gibi ameliyatı daha zor olan şaşılık durumları için birden fazla operasyon gerekebilir.

Bebeklerde şaşılık ameliyatı, gözlerin hareketini sağlayan 6 adet kasın performanslarının dengelenmesi için yapılır. Erken yaşlarda yapılan şaşılık ameliyatlarından daha iyi sonuçlar alınabilmektedir.

Operasyon genel anestezi altında gerçekleştirilir. Kaslar dengelenir. Ameliyatın ardından göz bir sargı yardımıyla kapatılır. Ameliyatın üzerinden 1 gün geçtikten sonra göz açılır ve bir daha kapatılmaz. Gerekli pansumanlar yapılır.

Değişiklik göstermekle birlikte, 1 hafta sonrasında gözler normale döner.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal