İş Kanunu

Çalışan herkes 4857 sayılı İş kanunu kurallarına göre işine devam etmektedir. Kanun işçiyi koruyan ve işçi haklarının olduğunu belirten bir kanundur. Bu nedenle işverenler işçi maaşlarını, fazla ücret ödemelerini, sigorta primlerini tam ve eksiksiz yatırmalıdır.

24.03.2020-14:38 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-14:37) İş Kanunu

Ayrıca ücretli yıllık izin kullanımını da sağlamalıdır. Aksi halde işçinin dava açma ve sözleşmeyi haklı nedenle fesih hakkı doğmaktadır. Özellikle ağır işlerde çalışan veya maden işçilerinin çalışma şartları zor olduğu için onları içeren kanun maddeleri de buna uygundur.

İşçi Her Zaman Haklı mıdır?

İşçi her zaman haklı olamaz. İşçiyi koruyan birçok madde vardır ama işçinin de üzerine düşen yükümlülükleri eksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekir. Aksi halde eğer uzun yıllardır çalıştığı bir yer ise kıdem tazminatı alamadan işten çıkarılabilecektir. Bu şekilde işten çıkarıldığı zaman işe iade davası hakkında olmayacaktır.

İş Kanununa Göre Nasıl Tazminat Alınır?

İş Kanununa göre tazminat alabilmek için öncelikle en az 1 yıllık ve kesintisiz kıdeminizin olması gerekir. İşveren sizi işten çıkarmak istediğinde kıdem tazminatınızı da vermek zorundadır. Kıdem tazminatınızı vermediği takdirde kıdem ve ihbar tazminatınızı almak için dava açabilirsiniz. Ayrıca işe iade davası açarak işveren sizi istemese bile işinize devam edebilirsiniz. Eğer işveren 1 defa bile olsa mesai ücretlerini eksik vermişse bile kalan parayı dava yolu ile alma hakkınız vardır.

İş Kanununun Amacı Nedir?

İş kanunu çalışma hayatında belli bir standart oluşturarak işveren ve işçi haklarını korur. Aynı zamanda bu kurallar işçi ve işveren haklarının çakışmasına engel olur. İşçinin aniden çıkarılması ve mağdur edilmesi engellenir. Aynı zamanda işçi işten çıkmak isterse de işvereni mağdur etmemek adına belli bir süre boyunca işçinin çalışması sağlanır. İşyerinde çalışan işçi sayısına göre kurallar değişmektedir ve hepsi kanunda yazmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal