Irak'ta Kürt Devleti İhtimalini Bitiren Hamle Yapıldı

ABD ve Batı ülkeleri, terör örgütünün Suriye’den temizlenmesine yönelik laf kalabalığı yaptı. Türkiye ise 2015 yılından beri DEAŞ’a yaptığı operasyonlarla ağır darbe vurdu.

17.10.2016-11:33 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Irak'ta Kürt Devleti İhtimalini Bitiren Hamle Yapıldı
Bölge halkına yardım ve ulusal güvenliğimize yönelik tehditler kapsamında Başika’da bulunan Türk askerinin eğittiği, Musul Ulusal Muhafızları ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’ye bağlı Peşmerge güçleri ise Bağdat Hükümeti’nin kara harekatı planında yer almıyor.

B BLANI HAZIR

DEAŞ’in temizlenmesinden çok, bölgenin ABD ve Bağdat Hükümeti’nin çıkarları doğrultusunda şekillenmesini amaçlayan kumpasa başından beri itiraz eden ve Türkiye’ye yönelik yeni ulusal tehditler oluşturacak gelişmelere seyirci kalınmayacağını açıklayan Ankara, olası senaryolara göre atacağı adımları planlamış durumda. Diplomasi ve savunma kaynakları, Bölgenin gerçek unsurlarını oluşturan Musul Ulusal Muhafızları, Barzani’ye bağlı Peşmerge güçleri ile bölgedeki Türkmen birliklerinin, DEAŞ’a yönelik kara harekatının dışında tutulması durumunda, Türkiye’nin desteği ile “alternatif operasyon” seçeneğinin gündeme gelebileceğini belirtiyorlar. Türkiye’nin sınır hattındaki topçu birlikleri ile Başika’daki askeri birliğin böyle bir operasyona aktif destek sağlayacağı vurgulanıyor.

NEFESLERİNİ KESTİK

ABD ve Fransa’nın Musul’un doğusuna yönelik hava harekatı sürerken, TSK güçlerinin de koalisyon güçlerinden bağımsız olarak DEAŞ’ı bombalıyor. . Yaklaşık bir yıl içinde DEAŞ ‘a ait hedeflere Fırtına obüsleriyle 3 bin 537, tanklarla bin 128, zırhlı muharebe araçlarıyla 870, havanla bin 285 olmak üzere toplam 6 bin 820 atış gerçekleştirilerek terör örgütüne büyük darbe vuruldu.

Lastik ve petrol yakıyorlar

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne yakınlığıyla bilinen Rudaw sitesine konuşan bir Musullu, DEAŞ’in şehrin Dicle Nehri’nin sol tarafında kalan kısmına patlayıcılar yerleştirdiğini ve 3 bin 500 savaşçısını şehre konuşlandırdığını söyledi. DEAŞ militanlarının Diyala, Tıkrit ve Anbar’da kasabalarında koalisyon güçlerinin görüş mesafesini engellemek için lastık ve petrol yakarak önlem aldığı ifade edildi. Camilerden şehirde yaşayanlara Musul’u terk etmemeleri yönünde anonslar yapıldığı bildirildi.

Rusya’nın Türkiye’ye ihtiyacı var

İngiliz gazeteci David Hearst, “Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurulması ihtimali görmüyorum çünkü Türk ordusu yaptığı operasyonla Rojava’nın iki kanadının birleşmesini engelledi” dedi. Hearst, Rusya’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu ifade ederek, “Tablo çok karışık ve belli ki bu konuda daha çok konuşacağız. Ama ben Rusya’nın Suriye’de son kazanan olacağına inanmıyorum.

PUTİN’DEN ABD’YE: SİVİLLER ÖLMESİN

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan’ın Goa kentinde BRICS zirvesindeki açıklamasında Halep şehri ile Irak’ın Musul kentindeki durum arasında paralellik gördüklerini belirtti. Putin, ABD ve Fransa’yı uyararak, sivil kaybın olmaması için elinden geleni yapacaklarını umuyoruz.” dedi.

ABD’li müslümanlar Türkiye’ye güveniyor

Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal, Musul’u DEAŞ’tan kurtaracak koalisyonda, sivil ve masum insanları katliamdan koruyacak güvenilir bir güce ihtiyaç olduğunu belirterek, “Türkiye’nin Musul’a girmesini tamamıyla destekliyoruz. Irak hükümeti tarafından Türkiye’ye yapılmak istenen bu ayrımcılık kabul edilemez.” dedi. Cemal, DEAŞ’ın elinde bulunan Musul’un kurtarılmasının ve DEAŞ’ın olduğu her bölgede yenilgiye uğratılmasının kendilerini son derece sevindireceğini bildirdi.

Savaşın ortasında çocuk olmak

Irak ordusunun, DEAŞ’ın kontrolündeki Musul’un güneyinde başlattığı operasyonların yoğunlaşmasıyla birlikte, son bir günde kurtarılan bölgelerden yaklaşık 2 bin sivilin evini terk edip güvenli bölgelere sığındığı bildirildi. Güvenli bölgelerindeki kamplarda yaşam mücadelesi veren yaşları 4-9 arasında olan kimi çocukların objektiflere yansıyan meraklı bakışların, bombardıman altında yaşayan çocukların kötü psikolojisinin en somut kanıtı oldu
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal