İçinin lezzeti dışının zehriyle meşhur: İskorpit balığının kilosu 150 lira!

Genellikle yaz aylarında kendini gösteren Karadeniz’in dikenli balığı iskorpit çıkartılmaya başlandı. Henüz yeni çıkması sebebiyle 150 liradan satılan balığın ilerleyen zamanlarda daha uyguna satılması planlanıyor.

11.05.2022-14:41 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-14:41) İçinin lezzeti dışının zehriyle meşhur: İskorpit balığının kilosu 150 lira!

Karadeniz’in çarpanı ‘iskorpit’, tezgâhlarda yerini almaya başladı. Dönemin ilk iskorpitleri kilogramı 150 liradan alıcısını bekliyor. Çıkarılmaya yeni başlandığı için fiyatının yüksek olduğunu aktaran balıkçılar, fiyatının zamanla daha da düşeceğini belirtti.

Kilogramı 150 lira

İnsan vücudunda felce kadar gidebilecek hastalıklara neden olan ve bulundurduğu dikenlerine dokunulduğunda can yakan Karadeniz’in çarpanı iskorpit, denizdeki soğuğun düşmesiyle beraber tekrardan kendini göstermeye başladı. Genel olarak Mayıs ve Haziran aylarında denizlerde bulunabilen iskorpit balığı, Sinop’ta tezgâhlarda yerini aldı. Kilogramı 150 liradan satışa çıkan balığı balıkçılar bulunan zehirli dikenlerini ayıklayarak tezgahlara koyuyor.

İçinin lezzeti dışının zehriyle meşhur: İskorpit balığının kilosu 150 lira!

Balıkçı Hakan Erol, “Bu balığın adı çarpan, Ege’de iskorpit diye geçer. Özelliği zehirli olması ama ayıklandıktan sonra lezzetlidir. Çorbası olur, tavası, buğlaması olur. Çocuklar için yenebilecek lezzetli bir şey. Mayıs ve haziran aylarında daha çok olur, havaların ısınmasıyla. Haziran ayında yumurtasını döker, sonra kaybolur” şeklinde konuştu. Daha yeni çıkması sebebiyle şu anda kilogramının 150 liradan satışının yapıldığını aktaran Erol, zaman geçtikçe fiyatının daha da düşeceğini belirtti.

Çocuklar için besin kaynağı

Balık tüketiminde güçlük yaşayan ve tüketmeyi sevmeyen çocuklar için bu balığın rahatlıkla yenebileceğini aktaran Erol, “Kılçıklarını alıyoruz. İsteyen kılçıklı alıyor, isteyen kılçıksız alıyor ama aldığımız zaman löp oluyor. Çocuklara yedirebilirsiniz, çocuklar için vitamin kaynağıdır. Çocuklar balık yemiyorsa balık yerine bunu yiyebilir. Biz de zehrini ve dikenlerini alarak satıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal