İcazet Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Ziraat Bankası'nın kur korumalı TL vadeli mevduat hesapları için dini icazet belgesi alması gündem oldu. Peki, icazet ne anlama gelmektedir? İcazet belgesi ne için kullanılır?

31.12.2021-13:22 - (Son Güncelleme: 31.12.2021-13:22) İcazet Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Ziraat Bankası kur korumalı TL vadeli mevduat hesapları için dini icazet belgesi aldı. 20 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan bu ekonomi modeli caiz mi değil mi tartışmalarına sebep olmuştu. Ziraat Bankası bu tartışmalara aldığı icazet belgesi ile son vermeye çalışıyor.

ZİRAAT BANKASI'NDAN DİNİ İCAZET BELGESİ

Ziraat Bankası'nın kur korumalı hesap için aldığı dini icazet belgesi tartışmalara neden oldu. Esirgeyen ve Bağışlayan Allah'ın Adıyla başlayan belge, hesabın özelliklerini ve işleyişini anlatmaktadır. Daha sonra, "Kur Korumalı TL Katılma Hesapları’ karşılaşılan olağanüstü durum sebebiyle kamu yararı dikkate alınarak maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinden İslami Finans İlke ve Esasları’na uygun görülmüştür. İşbu İcazet Belgesi, genel olarak Ziraat Katılım Kur Korumalı TL Katılma Hesabı Ürünü hakkında düzenlenmiş olup ürün özelinde verilmiştir. Elbette en doğrusunu Allah Teala bilir." açıklamasıyla belge sonlandırılır. Belgede Mehmet Odabaşı, Süleyman Kaya ve Necmettin Kızılkaya'nın imzaları yer almaktadır. 

İCAZET NE DEMEK?

Kelimenin sözlük karşılığı onay almak, izin ve diplomadır. İlk olarak 9. yüzyılda kullanılmaya başlamıştır ve akademik derece olarak kabul edilir. Medrese, Cami ve tıbbi okullarda okuyan öğrenciler, yükseköğrenim diplomalarını icazet olarak alırlardı. İcazetin resmi bir değeri olmamakla birlikte manevi bir boyutu bulunmaktadır. 

İcazet, "su akıtmak, helal kılmak" manalarına gelen cevz kökünden türer. Su akıtmak, bir alimin ilmini talebesine aktarması anlamını içerir.


TDK'DA İCAZET

TDK'de icazet almak tamlamasının anlamı; izin veya onay almak, diploma almak; icazetname kelimesinin anlamı; izin belgesi, onay belgesi, diploma anlamına gelir.

İCAZETNAME NEDİR?

Osmanlıda ve Doğu İslam ülkelerinde, medrese ve tekke mensupları ve sanat erbabından eğitim ve öğrenimini tamamlayanlar, üstatlarının verdiği yazılı belge icazetnameye layık görülüyor. İslami eğitimde genel olarak diploma değeri taşıyan belgelerdir. İcazet, öğretme ehliyeti hususunda güven verici bir gelse olarak sayılır. Aynı zamanda içtimai ve siyasi ilişkileri yorumlamada kaynak değeri olan belgelerdir. 

İCAZET BELGESİ NASIL ALINIR?

İcazet belgesinin artık resmi bir değeri bulunmamaktadır. Daha çok manevi bir belgedir. Siyasi ve ekonomik ihtilafları çözmek için nadiren kullanılmaktadır. Döneminin yükseköğrenim diploması işlevini gören icazet belgesinin verilme sıklığı azalmış, aranan bir belge olmaktan çıkmıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal