Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Nedir?

Yeni ekonomik plan açıklandı ve Türk lirasının alım satım gücünün korunması ön plana çıkarılmaya çalışılıyor. Peki, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat neyi amaçlıyor? Merkez Bankası kurları ne zaman açıklayacak?

21.12.2021-15:01 - (Son Güncelleme: 31.12.2021-09:18)

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla birlikte mevduat hesaplarında yeni bir döneme girilmiştir. Yeni finans planıyla birlikte mevduat hesabında TL’sini tutan kişiler, dövizin yükselişi sonrası dövizin yükselişine bağlı olarak TL kazanacak. Bir nevi faiz artırımı gücünü elinde tutan bu modelle birlikte TL’nin alım satım gücü korunacak. 

ÖZEL DÖNÜŞÜM KURU KALDIRILDI

TL mevduat hesapları için her gün Merkez Bankası tarafından saat 11'de kur belirleme uygulaması kaldırıldı. Yeni uygulamayla birlikte Merkez Bankası tarafından her gün rutin olarak belirlenen döviz alış kuru esas alınacaktır. 

KUR KORUMALI TL VADELİ MEVDUAT NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanı bugün yaptığı detaylı açıklamayla birlikte Kur Korumalı TV Vadeli Mevduatı açıkladı. Gerçek kişilerin TL vadeli hesapları üzerinde işleyen faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanıp, TL ona göre fiyatlanacaktır. Stopaj uygulanmayacaktır. Kur farkı hesaplaması Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11’de dolar döviz alış kuru üzerinden yayınlanacak. Saat 11’de kur değişimi faiz oranın üstünde olursa fark, gerçek kişilerin TL vadeli mevduatına yansıyacaktır. 

NE AMAÇLANIYOR?

Bu yeni türde asıl amaç, Türk lirasını teşvik etmektir. Değerini korumaktan öte mevduat hesaplarındaki dolar gücünü yenip yerine Türk lirasının oranını yükseltmektir. Açıklamalar şu şekildedir: 

"Birikimlerini TL mevduat olarak değerlendiren vatandaşlarımızın kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat' ürünü devreye alınmıştır. Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz İle hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek Olan Oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacaktır.


Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11.00'de USD döviz alış kuru yayınlayacaktır. Vade sonunda kur değişiminin faiz Oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır. Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup; minimum faiz oram TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacaktır. Sisteme isteyen her banka katılabilecektir."

VADEDEN ÖNCE PARA ÇEKİLİRSE NE OLUR?

Bu durumda hesap vadesiz hesaba dönüşür ve faiz hakkı gerçek kişinin elinden alınır, ortadan kalkar. Hesabın açıldığı günkü TCBM kuru ile hesabın kapatıldığı kurun düşük olanı hesaplanır ve hesabın bakiyesi güncellenir. Piyasalara müdahale eden bu yaklaşımın amacı piyasada manipülasyona müdahale ve lira teşvikidir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal