Mevduat Hesabı Nedir, Nasıl Açılır?

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam mevduat hesaplarını ilgilendiren kritik açıklamalarda bulundu. Peki, kaç çeşit mevduat hesabı bulunuyor?

21.12.2021-09:42 - (Son Güncelleme: 21.12.2021-10:29)

Dün açıklanan yeni ekonomi modeliyle birlikte mevduat hesapları da TL cinsinden daha çok teşvik ediliyor. Uzun süredir mevduat hesapları değersiz görülüyordu. Yeni finans fikriyle birlikte TL mevduatında yükseliş bekleniyor. Bankalar için yoğun bir döneme giriliyor.

MEVDUAT NEDİR?

Banka sistemlerinde bilinen bazı hesap türlerinden biridir. Faiz değerleri karşılığında süreli olarak paranın yatırıldığı hesap türüdür. Bu hesap türünde faiz karşılığında para, bir süreliğine tutma koşulu koyarak koşul sona erdiğinde isteyenin geri almak koşuluyla parasını çekebileceği bir yatırım türüdür. Bireysel ve kurumsal türleri bulunmaktadır. Mevduat hesabındaki amaç, yatırılan paranın banka faizi ile daha yüksek getiri sayesinde arttırılmasıdır. 1 yıl veyahut 1 ay gibi farklı zaman şekilleri de mevcuttur. Getiriye göre vergilere de tabi tutulmaktadır. Vade süresine göre faiz miktarı üzerinden vergi oranı belirlenir.  

MEVDUAT HESABI NASIL AÇILIR?

Tüm bankalardan mevduat hesabı açılabilir. Yasak getirilmemiş her vatandaş mevduat hesabından yararlanabilir. Hesaplar banka ve telefon üzerinden açılabiliyor.

HESAP ÇEŞİTLERİ

Faiz oranlarının yüksek olması durumunda mevduat hesaplarından vatandaşlar kazanç sağlamak isteyebilir. Vadeli TL tutarlarıyla beraber döviz, altın hesabı gibi hesap türleri de bulunmaktadır. Bu üçü en çok tercih edilen mevduat türleridir. 


MEVDUAT FAİZ ORANLARI NASIL BELİRLENİR?

Bankalar, kendine ait faiz oranı kendi belirlenmektedir. Her bankanın aynı zamanda özel olarak sunduğu faiz oranları da bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, en düşük faiz oranlarını belirler. Bu faizlerin üzerinde azami şartlarla faiz oranları müşterilere sunulur.

YENİ FİNANS PLANI AÇIKLANDI

“Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Bu yeni araç şöyle işleyecek: İnsanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak.

Bundan sonra hiç kimse kur daha yüksek olacak diye mevduatını TL’den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal