Zonguldak'ta Taşınabilir Mekanik Ventilatör Üretildi

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, solunum problemi yaşayan hastalar için taşınabilir mekanik ventilatör üretimi yapıldı.

02.05.2020-17:11 - (Son Güncelleme: 02.05.2020-17:09) Zonguldak'ta Taşınabilir Mekanik Ventilatör Üretildi
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, solunum problemi yaşayan hastalar için taşınabilir mekanik ventilatör üretimi yapıldı.

Ereğli Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Serkan Çakır, basın mensuplarına yaptığı açıklamasında, sağlık personellerinden gelen istek doğrultusunda, solunum problemi yaşayan hastaların yer değişiklikleri sırasında kullanılabilecek taşınabilir mekanik ventilatör ürettiklerini belirtti.

BİLSEM'in sağlık personellerinden gelen istekleri karşılamak için oldukça gayret gösterdiklerini ifade eden Çakır, "Ventilatörü stabil ve doğru olabilmesi açısından doktorların anlattığı şekilde çocuk ve yaşlı hastaların kullanılabilecekleri kapasiteye göre tasarladık ve ilk üretimini gerçekleştirdik. Taşınabilir mekanik ventilatörü şu an için bin 500 liraya üretebiliyoruz." şeklinde konuştu.

Çakır, üretimi yapılan cihazın 4 Mayıs'ta Sağlık Bakanlığına teslim edileceğini açıkladı.

Cihazın kodlamasını yapan öğretmen Taylan Çağatay Akın da her yaştan bireyin sağlık değerlerini göstermesinin yanında nefes alabilme desteği sunan cihazı seyyar kullanılabileceğini belirtti.

Akın, cihazla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Manuel kullanılabilen 'ambu' dediğimiz solunum desteği sağlayan aparatı, otomatik çalışır hale getirdik. Gerçek solunum cihazlarında olan kapasite ve nefes sayısını bunun üzerine uyguladık. Bebeklerden yaşlıların ihtiyacına kadar aralıktaki bütün değerleri ve nefes ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Aynı zamanda takıldığında oksijen desteği de sağlanabiliyor. Bu cihaz ambulanslarda hastaya müdahalede kullanılabilecek. Yine solunum cihazının yetmediği alanlarda, hastanede hasta nakli sırasında gerekli olduğunda yani solunum ünitelerinin yetişemediği noktalarda mobil solunum cihazı kullanılabilecek. Aküyle de çalışabilir özelliği bulunduğundan, araçlarda şarj edilerek kullanılabilme imkanı da var. Üzerine de 'pulse oksimetre' dediğimiz parmaktan nabız ve kandaki oksijen değerini ölçebilen medikal ürünü özel bir sensörle imal ederek ilave ettik."
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal