Uluslararası Medya Türkiye'nin Coronavirüs Mücadelesinden Övgüyle Bahsetti

Türkiye'de coronavirüs salgınına karşı önemli tedbirler alınırken, salgınla mücadelede başarılı bir yol haritası izlendi. Konu dünya basınına taşındı ve dünyaca ünlü medya devi BBC, Türkiye'nin başarısından övgüyle bahsetti.

30.05.2020-11:08 - (Son Güncelleme: 30.05.2020-10:50) Uluslararası Medya Türkiye'nin Coronavirüs Mücadelesinden Övgüyle Bahsetti

Çin'in Vuhan kentinden yayılmaya başlayan coronavirüs salgını 11 Mart tarihinde ülkemizde de görülürken, bu süreçte ciddi tedbirler alındı ve salgının daha da etkili olmasının önüne geçildi. Özellikle Avrupa'da virüsle mücadele eden en etkin ülkelerin başında gelen Türkiye, bu süreçte birçok ülkeye de destek gönderdi. Türkiye'nin başarılı coronavirüs mücadelesi ise dünya basınına yansıdı. Dünyaca ünlü medya devi BBC, Türkiye'nin başarısından övgüyle bahsetti. 

BBC muhabiri Orla Guerin'in kaleme aldığı "Türkiye, Kovid-19'da kontrolü nasıl ele geçirdi" başlıklı yazıda, virüsün Türkiye'ye geç geldiği ancak kısa sürede ülkenin her köşesine yayıldığı ve bir ay içinde 81 ilin tamamının etkilendiği belirtildi. Yazıda, "Dünyanın en hızlı büyüyen salgınlarından biriydi. Çin veya İngiltere'den daha kötüydü. Ölü sayısının artacağı ve Türkiye'nin o zaman en çok etkilenen ülke olan İtalya'ya dönüşeceğinden korkuluyordu." ifadelerine yer verilirken, 3 ay geçmesine hatta tam bir karantina uygulanmamasına rağmen bunun gerçekleşmediğine vurgu yapıldı. Bazı doktorların, ölü sayısının belirtilenden 2 kat fazla olduğunu aktardığına da değinilen yazıda, yine de sonucun 83 milyonluk bir nüfusa oranla az olduğu belirtildi.

"BÜYÜK BİR FELAKETİN ÖNÜNE GEÇTİ"

Kent Üniversitesi Viroloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Jeremy Rossman, "Türkiye, açıkça çok daha büyük bir felaketin önüne geçti. Türkiye, test, takip, izolasyon ve hareket kısıtlamalarıyla salgına oldukça hızlı tepki veren ülkeler kategorisine giriyor. Bu, virüsün yayılmasını azaltma konusunda etkili olan ülkelerden oluşan oldukça küçük bir kulüp." ifadelerini kullandı.

"PLANLAR HAZIRDI"

Yazıda alınan önlemlere de değinildi ve bu önlemler sıralandı. Öte yandan, Fatih İlçesi Halk Sağlığı Müdürü Dr. Melek Nur Aslan, filyasyon çalışmalarından bahsetti. Dr. Aslan, kızamık takibinde edinilmiş onlarca yıllık deneyim sayesinde virüsü görüldüğü ilk gün olan 11 Mart'ta takip etmeye başladıklarını belirterek, "Planlar hazırdı. Onları raftan indirdik ve kullanmaya başladık." diye konuştu.

BBC ekibine Dr. Şehit İlhan Varank Hastanesine giriş izni verildiği, 2 yıllık hastanenin oldukça gelişmiş olduğu, virüse karşı parlak ve geniş bir savaş alanı sunduğu vurgulandı. Başhekim Nurettin Yiyit de röportajında, tedavide hidroksiklorokini erken aşamada kullanmanın anahtar olduğuna değinerek, "Diğer ülkeler bu ilacı çok geç kullanır. Özellikle de ABD. Biz ise sadece başlangıçta kullanıyoruz. Bu ilaç konusunda hiçbir tereddütümüz yok. Etkili olduğuna inanıyoruz çünkü sonuç alıyoruz." dedi.

TABİPLER BİRLİĞİNİN SPEKÜLASYONLARINA YER VERİLDİ

Türk Tabipler Birliği, salgına verile tepkiyi yetersiz bulurken bu durumdan da söz edildi ve DSÖ Türkiye Temsilci Vekili Irshad Shaikh'in, "Bu genç bir salgın. Ama daha fazla insanın ağır hasta olmasını bekliyorduk. Bir şeyler yolunda gidiyor." dediği aktarıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal