Tazminat Yasası

Tazminat yasası 2018 son durum? Yeni tazminat yasası 2019? Yeni kıdem tazminatı yasası 2018? Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik...

31.01.2019-16:30 - (Son Güncelleme: 31.01.2019-16:20) Tazminat Yasası

YENİ KIDEM TAZMİNATI SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Milyonlarca çalışanı alakadar eden kıdem tazminatı sistemi 10 ayak üstüne oturtulacak. Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığı tarafından geçen sene Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Bakanlar Kurulu'na verilen model tekrar masaya yatırılacak. İşte sistemin önemli ayaklarını meydana getirecek 10 başlık:

ÇALIŞANIN HAKKI KORUMADA: Bir gün çalışanın kıdemi ve kazanımları korunacak. Personellerin hiçbir hakkı yanmayacak. Kıdem tazminatı planlanır duruma gelirken, işverenin de maliyeti düşecek.

DÜŞÜK KIDEM OYUNU BİTECEK: Çalışanların düşük kıdemle işten çıkarılmasını engelleyecek düzenleme gerçekleştirilecek. Kıdem kazanmadan sözleşmesi bitenin de parası birikecek.

İŞ DEĞİŞTİRMEK KOLAYLAŞACAK: İşten ayrılma halinde aynı hesap üstünden kıdem devam edecek.

BİREYSEL HESAP OLACAK: İşsizlik Fonu'nda olduğu gibi ortak hesap bulunmayacak. Her çalışanın görebileceği bireysel bir kıdem hesabı olacak. Çalışanlar her ayın sonunda birikimlerinin hangi aşamada olduğunu görebilecek.

BİRİKİMLER DEĞERLENDİRİLECEK: Çalışanlara birikimlerini değerlendirmesi için yatırım araçları hususunda seçenekler sunulacak. Bu hesaba devlet de katkı verecek. Çalışan herhangi bir tercihte bulunmazsa birikiminin bir kısmını kamu borçlanma araçlarında da değerlendirilebilecek.

İSTİFADA YANMAYACAK: İstifa edene de tazminat verilecek.

ŞİRKET İFLAS ETSE DE ÖDENECEK: Bir firma iflas ettiğinde çalışanın kıdem hakkı çöpe gitmeyecek.

ÖDEMEYENE YAPTIRIM: Primi ödemeyen işverene yaptırımlar yer alacak.

ERİŞİME DEVLET GÜVENCESİ: Bütün işçilerin erişebilirliği güvence altına alınacak. Yeni sistemle kazanımlar aynen korunacak. Mevcut haklarına hiçbir biçimde dokunulmayacağının garantisi temin edilecek.

30 GÜN KORUNACAK: Kıdemde 30 gün esası korunacak. Kıdem tazminatı sisteminde fona yatırılacak prim oranı yüzde 8.33. Bir seneye karşılık 30 günlük ücret aynen korunuyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal