Pasaport Almak İçin Ne Gerekli

Yurt dışına çıkmak için sınırlardaki devlet görevlilerine genellikle polislere göstermek zorunda olduğumuz kimlik bilgilerimizin olduğu uluslararası bir belgedir pasaport. Peki, pasaport başvurusu nasıl yapılır? Gerekli evraklar nelerdir?

20.12.2018-07:17 - (Son Güncelleme: 17.01.2022-17:26)

Pasaport, yurt dışına seyahat ederken kullanılan ve uluslararası biçimde kabul edilen bir tür kimlik belgesidir. Talep üzerine de yetkili kurumlar tarafından verilir. Pasaport almak için pasaport randevu sayfasından randevu almak gerekir. Sayfaya giriş yapılmasının ardından pasaport türü ve pasaportun alınacağı yer seçilir. Bu noktada kişisel bilgilerin doğru ve tam olarak girilmesi zorunludur. Peki bu konuyla ilgili diğer merak edilenlerin yanıtları nelerdir? İçeriğimizde bu soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Pasaport başvurularının başvuran kişinin bizzat kendisinin giderek yapması zorunludur. Öncelikle pasaport için randevu alınması gerekiyor ve pasaport harcının internetten veya banka şubesinden yatırılarak yatırma dekontu ile randevuya gidilmelidir. Nüfus müdürlüklerinden randevu alındıktan sonra randevu günü ve saatinde orada bulunmak ve yanınızda 2 adet biyometrik fotoğraf ve kimlikle hazır bulunmanız gerekmektedir. Başvuru sırasında imzanız ve parmak izleriniz alınacaktır.

Pasaport için gerekli belgeler

GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Daha önce emniyet müdürlüklerinden yapılan başvurular Nisan 2018 den sonra nüfus müdürlükleri tarafından yürütülmeye başlandı. Önceden randevu alınarak kimlik ve 2 adet biyometrik fotoğraf ile hazır bulunmanız gerekiyor.  Bunların dışında varsa eski pasaportunuz harçsız pasaport için öğrenci belgesi, reşit olmayanlar ve fiil ehliyeti olmayanlar için muvafakat belgesi. Biyometrik fotoğraf için gittiğiniz fotoğrafçıya pasaport için fotoğraf istediğinizi belirtmeniz yeterli olacaktır. Kravat zorunlu olmamakla beraber fotoğrafın altı aldan daha eski olmamasına dikkat edilmelidir.

Pasaport randevusunu telefonla veya internetten yapabiliyorsunuz fakat randevuya gitmeden önce mutlaka harcı yatırmanız gerekmektedir.

Öncelikle kaç yıllık pasaport çıkaracağınıza karar vermeniz gerekiyor. Pasaport süresi en az 6 ay en fazla da 10 yıl oluyor. Ben 6 aylık pasaport alınmasını pek tavsiye etmiyorum. Pasaport süresi 3 aydan az olunca birçok ülkeye girişte sorun çıkma ihtimali var. Mümkünse 10 yıllık çıkartın.

Pasaportlar sürelerine göre ücretlendirilirler 10 yıllık Almanızı tavsiye ederiz. 10 yıl boyunca tekrar bu işlemlerle uğraşmanıza gerek kalmayacaktır. 6 aylık pasaport almanız 3 aydan az süre kalması durumunda birçok ülkeye girişte sorun yaşamanıza neden olacaktır.

PASAPORT KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

Yurt dışına çıkabilmek için mutlak bir şekilde pasaport başvurusunda bulunmak gerekir. Çünkü pasaport, başvurunun aynı gün içerisinde elimizde olmaz. Belirli bir çıkma süresi bulunmaktadır. Pasaport çıkarmak için yolculuktan 1 ay öncesinde başvuruda bulunmak önemlidir. Pasaport çıkma süresi ise 5 ila 7 gün arasında değişiklik göstermektedir. Yurt dışında pasaport çıkarmak ise 7 ila 10 gün arasında değişmektedir.

Pasaport harç ücretleri merak ediliyorsa bu haberimizi okuyabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal