Maas Atina'yı Şımarttı, Ankara'da Tepki Gördü

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, ‘arabulucu' olarak gittiği Atina'da 'Yunanistan'la tam dayanışma' mesajı verince Yunan bakan Türkiye'ye yaptırım talep edecek kadar şımardı.

26.08.2020-10:47 - (Son Güncelleme: 26.08.2020-10:48) Maas Atina'yı Şımarttı, Ankara'da Tepki Gördü

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Akdeniz’de ‘Yunan krizi’nde arabuluculuk için ilk olarak Yunanistan’a gitti. Maas, Atina’da Yunanistan'da destek verdiğini açık bir dil ile ifade etti ve 'Türkiye ile yaşanan anlaşmazlıkta Almanya ve tüm AB’nin Yunanistan ile tam dayanışma içinde olduğuna' vurgu yaptı.

Maas, ardından Ankara ile Atina’yı 'karşılıklı provokasyonlardan vazgeçmeye ve doğrudan görüşmeler aracılığıyla çözüm bulmaya' çağırdı. Maas, NATO müttefiki Türkiye ile Yunanistan arasında çıkan tansiyonun oldukça tehlikeli olduğunu ifade ederek, 'Doğu Akdeniz’deki mevcut durum, ateşle oynamaya eş. En ufak bir kıvılcım, bir felakete yol açabilir. Şimdi kesinlikle ve derhal ihtiyacımız olan şey, tansiyonu düşürme ve diyaloğa hazır olma sinyali' şeklinde konuştu.

YUNAN ‘YAPTIRIM’ TALEP ETTİ

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da Türkiye’yi suçladı ve meselenin yalnızca Yunanistan ile Türkiye’yi değil, AB'nin tamamını alakadar ettiğini ifade ederek Avrupa Birliği'ni Türkiye’ye yaptırım uygulamaya davet etti.

Yunan Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin 'Neo Osmanlıcı ideolojiyi' temsil ettiği ve Doğu Akdeniz bölgesinde 'sınırsız yayılmacı' bir tavır izlediğini öne sürdü. Dendias, Ankara ile görüşmeye hazır olduğunu fakat bunun şartının Türkiye’nin tehditlere bitirmesi olduğunu belirtti.

MAAS:TÜRKİYE VE YUNANİSTAN'IN GÖRÜŞMESİNİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Maas, ardından gittiği Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. İki bakanın ortak basın toplantısında açıklama yapan Maas, 'Durumun tırmanması ne AB’nin ne Yunanistan’ın ne de Türkiye’nin yararınadır. Türkiye ve Yunanistan’ın görüşmesini sağlamaya çalışıyoruz' şeklinde konuştu.

YUNAN'I AB'NİN KOŞULSUZ DESTEĞİ ŞIMARTTI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Maas’ın Atina’da Yunanistan’la 'tam dayanışma' mesajını ima ederek, 'Doğu Akdeniz’de gerginliği artıran biz değiliz. Yunanistan’dır, Rum kesimidir. Türkiye’yi dışlamak yerine hakça paylaşım istedik. Almanya’nın samimi çabalarına teşekkür ediyorum. Ama Yunanistan, AB’nin koşulsuz desteği ile şımardı' ifadelerini kullandı.

ŞIMARIKLIKTAN VAZGEÇİN!

Atina'ya da seslenen Bakan Çavuşoğlu, 'Bu şımarıklıktan vazgeçin. Bazı ülkelerin dolduruşuna gelerek kendinizi riske atmayın. Sizi Türk donanmasının önüne atmaya çalışan ülkelere kanmayın. Komşuyuz. Biz hakça paylaşmayı biliriz. Yanlış adımlar atarsanız, bu sefer elimizden bir kaza çıkmaz, gereği neyse onu yaparız' dedi.

AB YUNANİSTAN'I UYARSIN!

Yunanistan’ı 'hakça paylaşım için görüşmeye' davet eden Mevlüt Çavuşoğlu, şu açıklamada bulundu:

'Biz önkoşulsuz olarak görüşmelere varız. Ama bir taraf önkoşul ortaya koymaya başladığı zaman bizim de ortaya koyacağımız çok şey var. Dayatmaları kabul etmemiz mümkün değil. Yunanistan gelsin konuşalım, hakça adımlar atalım. Yunanistan, Almanya’nın çabalarına saygısızlık yapıyor. AB Yunanistan’ı uyarsın. Biz önkoşulsuz olarak görüşmelere varız.'

İTALYA ANLAŞMASI ÖRNEĞİ

Yunanistan’ın Türkiye’yi uluslararası hukuka uygunsuz davranmakla suçladığına dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, 'Yunanisan hangi uluslararası hukuktan bahsediyor. Batı Trakya Türklerinin Türk ismini kullanmalarına izin vermiyor. Mültecileri Türkiye’ye geri itiyor, botlarını batırıyor. Bunlar hangi evrensel değerlerle örtüşüyor. Yunanistan uluslararası hukuka saygılı davranmıyor. Biz uluslararası hukuka inanırız, ancak Yunanistan’ın uluslararası hukuk kurallarını belirlemesine müsaade etmeyiz. Yunanistan, İtalya ile anlaşma imzalayacak ve İyon Denizi’ndeki adalarına böyle (kıta sahanlığı) hak vermeyecek, 580 kilometre uzaklıkta, benim dibimde 2 kilometre uzaklıktaki adaya hak vermeye kalkacak. Bunun uluslararası hukukta da yeri yoktur' şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal