Kovid-19'u Atlatanlarda En Fazla Bu Rahatsızlık Kalıyor

Eskişehir Şehir Hastanesi 'Koronavirüs Sonrası İzlem Merkezi'nde bir ayda koronavirüsü atlatmış hemen hemen 500 hastaya kontrol yapıldı. Merkezdeki incelemelerde kovid-19'u yenmiş kişilerde hala eklem ağrısı ile halsizlik benzeri rahatsızlıkların sürdüğünü belirtti.

24.01.2021-13:10 - (Son Güncelleme: 24.01.2021-13:10) Kovid-19'u  Atlatanlarda En Fazla Bu Rahatsızlık Kalıyor

Eskişehir Şehir Hastanesi'nde, kovid-19'u atlatmış şahısların uzun dönem takiplerinin gerçekleştirileceği 'Kovid Sonrası İzlem Merkezi' 1 ay içerisinde 500'e yakın hasta denetimden geçirildi. Eskişehir’in yanında etraf şehirlerden de gelen koronavirüsü atlatmış insanlarda hala solunum yetmezliğinin yanında halsizlik, eklem ağrısı, yorgunluk, dalgınlık, unutkanlık ve uyku bozuklukları benzeri nörolojik rahatsızlıkların sürdüğü tespit edildi.

Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimi Dr. Yaşar Bildirici, şimdi Türkiye'de Sağlık Bakanlığı’nın standart haline getirdiği formları kullanan 2 Koronavirüs İzleme Merkezi’nden birinin Eskişehir Hastanesi olduğunu dile getirdi. 

Bugüne dek kovid-19'u atlatmış hemen hemen 850 hastaya telefon ile ulaşarak merkeze çağırdıklarını belirten Dr. Bildirici, şu ifadeleri kullandı:

 "Davet ettiğimiz bu 850 hastanın 100 kadarına da ileriye dönük randevu verdik. Bir ay içerisinde yaklaşık 500 civarında hastayı bu merkezde takip ettik. Gelen hastalarımızın bilgilerini standardize ederek formlara işledik, ileriye dönük ne yapabileceğimize dair bir plan yapma şansımız oldu. Bu Kovid izleme merkezinde hastalar yaklaşık 2 yıl izlenecekler. Bu ki yıllık süre içerisinde belirli periyotlarla takip edilecekler. Kovid izlem merkezine gelen hastaların yüzde 10’u yoğun bakımda yatmış ve oradan taburcu olarak evlerine gitmiş hastalar. Biz bu hasta grubunu önemsiyoruz çünkü yoğun bakımda uzun süre yatan hastaların takip ve izlemlerinde birçok organları ile ilgili sorunlarla karşılaşabileceğimizi öngörüyoruz." 

Merkezdeki incelemeler sonucunda kovid-19'u atlatmış kişilerde hala eklem ağrısı ile halsizlik benzeri rahatsızlıkların sürdüğün belirten Dr. Bildirici, "Genelde çok yaygın olan gezici eklem ağrıları, genel bir halsizlik ve yorgunluk semptomunu hastalarımızın çok önemli bir kısmı tarif ediyor. Diğer taraftan, yoğun bakıma girmeyip serviste yatan hastalarımızın da yüzde 20’sinde, yoğun bakımda yatan hastalarımızın da yüzde 10’unda bir solunum güçlüğü şikayetine rastlıyoruz. İlginç bir şey daha var, özellikle ileri yaş grubunda her 4- 5 hastada bir genelde uyku bozuklukları, dalgınlık ve unutkanlık gibi nörolojik semptomlara da denk gelebiliyoruz. Biz gelen bu 500 hastayla, merkezle ilgili düşünceleri ve merkezden memnunlar mı diye bir anket çalışması yaptık. Yaklaşık yüzde 90’nun üzerinde bir memnuniyet gördük. Hastanemizde daha çok randevu sistemi ile çalışıyoruz. Çünkü bu hastalara ciddi vakitler ayrılıyor. Bir hastaya minimum 40 dakika vakit ayrılıyor. Bu sebeple randevu ile hasta kabulünü tercih ediyoruz ancak diğer hastalarımız da çekinmeden başvurabilirler" dedi.

Koronavirüs İzleme Merkezi’nde denetimden geçen pilot Dilek Gündar, iki ay önce kovid-19'a yakalandığını ve geçirdiğini dile getirdi. Fakat bir takım şikayetlerinin sürmesinin ardından merkeze müracaat ederek kontrolden geçtiğini belirten Gündar, "İki ay önce koronavirüse yakalandım. Burada olmamın sebebi, Kovid-19’a yakalanmış olmam ve ondan sonra ortaya çıkan şikayetlerimin dinmemesi. İnternette bu şikayetlerimi nerede giderebilirim diye bir araştırma yaptım. Araştırmamın sonucunda Eskişehir'de kovid izleme merkezinin olduğunu gördüm. Ardından buraya telefon açtım, telefonda çok güzel ilgilendiler. Öyle olması sebebi ile ben de Ankara'dan kalkıp Eskişehir'e geldim. Burada tedavi olmak istiyorum çünkü şikayetlerim oldukça fazla. Kovid sonrası kalp çarpıntısı, uykusuzluk, ağrılarımın dinmemesi özellikle bel ağrılarım oldu. Aynı zamanda konsantre olmakta zorluklar çekiyorum. Bir takım şeyleri daha fazla unutur oldum. Kulaklarımda ve gözlerimde bir hassasiyet hissediyorum ki bu benim mesleğimde oldukça önemli. Hiçbir şeyi şansa bırakmak istemiyorum" diye konuştu.

Merkezin sorumlusu Fizik Tedavi ile Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Fulya Bakılan, ünite içinde farklı cihazlardan yararlandıklarını ifade ederek, "Bu cihazlara almadan önce hastalarımızı çeşitli değerlendirmelere tabi tutuyoruz. Uygun olan hastalarımıza bisiklet ergometri, koşu bandı, kol ergometri gibi çeşitli cihazlar yardımıyla rehabilitasyon uyguluyoruz. Bu rehabilitasyon sırasında da hastalarımızı EKG eşliğinde monitörize ediyoruz. Öncesinde ve sonrasında kan basıncı, nabız ve oksijen saturasyonu gibi değerlerinin kontrolünü yapıyoruz. Fizyoterapist arkadaşlarımız hastalarımıza evde yapacakları solunum egzersizlerini ve aerobik egzersizlerini birebir gösteriyorlar. Egzersizin yanı sıra diyet de hastalarımız için çok önemlidir. Hastalarımıza diyet uygulamaları da veriyoruz. Akapunktur ve ozon terapi gibi yöntemleri de uygulayarak çok olumlu geri bildirimler alıyoruz" dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal