İlber Ortaylı'nın Tepkisinin Ardından Laleli Camisi'nde Harekete Geçildi

Laleli Camisi'nin avizesine estetiğe uymayan ampullerin takılması tartışma konusu olmuştu. Vakıflar Genel Müdürlüğü tartışmalar üzerine camide çalışma başlattı.

28.10.2020-16:58 - (Son Güncelleme: 28.10.2020-16:44) İlber Ortaylı'nın Tepkisinin Ardından Laleli Camisi'nde Harekete Geçildi

Laleli Camii'nin avizesine takılan tasarruflu ampuller, tarihi yapının estetiğine uymadığı için sosyal medyada gündem olmuş, tartışmalar başlamıştı. Ünlü tarihçi Prof. İlber Ortaylı da sosyal medya hesabından Laleli Camii'ndeki avizelerin fotoğrafını paylaşarak tepki göstermişti. Tartışmaların ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü konuyla ilgili çalışma başlattı. Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, camide incelemelerde bulunarak çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

"BİNA ESTETİK BİR BİNA"

Olayın sosyal medyada paylaşılmasının ardından Vakıflar Genel Müdürü olarak sorumluluğu gereği Camiye gelip inceleme yaptığını belirten Burhan Ersoy, camide aydınlatmayla ilgili ölçüm yaptırıldığını belirtti. "Yaparken acaba fazla bir aydınlatma mı var dedik. Biliyorsunuz, camilerde homojen aydınlatma sistemi çok önemlidir.  Yani rahatsız etmeyecek, çünkü binanın estetiği aydınlatma ile kapatılmamalı. Zaten bina estetik bir bina" şeklinde konuştu.

"HAKARETAMİZ TABİRLER ÜZÜYOR"

Laleli Camii'nin turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlardan olması nedeniyle önemini vurgulayan Ersoy, en kısa sürede aydınlatma ile ilgili problemin çözüleceğini belirterek "Ampul üreticisi olan arkadaşlardan çok mesaj aldım. Bize bir görev düşüyorsa emrinizdeyiz dediler.  Bu da bizim Türk insanının ibadethanelere ne kadar ilgili ve alakalı olduğunu gösteriyor." dedi.

Ersoy, Türkiye'de 5 bin 400 tarihi eseri restore ettiklerini, 18 bin 900 tane tescilli binanın her birinin restorasyonu ile uğraştıklarını ifade etti. Bunun çok meşakkatli bir iş olduğunu dile getiren Ersoy, "Ama tabii sosyal medyada bu tür şeyler gündeme getirilip Vakıflar Genel Müdürlüğü ile ilgili hakaretamiz tabirler kullanılması beni üzüyor" diye konuştu.

"HOMOJEN AYDINLATMA SİSTEMİNE KAVUŞACAK"

Ersoy, çalışmalardaki son durumla ilgili "Ampuller değiştirildi. Ampullerin fanuslarının üst kısmında kapaklar var, onları imal ettirmeye çalışıyoruz. Onlar yapıldığında ampuller oynamayacak, net bir görüntü alacağız. Böylece homojen aydınlatma sistemine kavuşmuş olacak camii" ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal