İdlib'e Düzenlenen Saldırılar Sebebiyle 2 Gün İçinde 40 Bin Kişi Daha Türkiye Hudutları Etrafına Göç Etti

Esed rejimi kuvvetleri ve Rusya'nın İdlib'e saldırıları sebebiyle son 2 gün içinde 40 kişi daha Türkiye sınırı etrafına göç etti.

04.02.2020-17:21 - (Son Güncelleme: 04.02.2020-17:34) İdlib'e Düzenlenen Saldırılar Sebebiyle 2 Gün İçinde 40 Bin Kişi Daha Türkiye Hudutları Etrafına Göç Etti

Esed rejimi kuvvetleri ve Rusya'nın İdlib'e saldırıları sebebiyle son 2 gün içinde 40 kişi daha Türkiye sınırı etrafına göç etti. 

Bölgede göç bilgileriyle ilgili çalışma gerçekleştiren Suriye Müdahale Koordinatörlüğünden sağlanan verilere bakıldığında, İdlib'in merkezi ile Eriha, Serakib ve Cebel Zaviye kısımlarından Türkiye hududuna göç devam ediyor.

Esed ordusu ile İran yardımlı terörist kollarından meydana gelen rejim kuvvetleri ve Rusya'nın saldırıları sonucunda, son 2 günde 40 bin sivil daha vatanlarından edildi.

Vatanlarından edilenlerin çoğunluğu, Türkiye hudut hattındaki kamplar kısmına gelirken, bir kısmı da Türkiye'nin terörden temizlediği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı kısmına sığınıyor.

İdlib'in güneyi ve güneydoğusu ile Halep'in batı ve güney kırsalındaki yurtlanmaları Ocak 2019'dan beri Türkiye sınırı ertafına göç edenlerin sayısı 1 milyon 677 bine geldi.

AİLELER YARDIM BEKLİYOR

Diğer yandan İdlib il merkezinden sivillerin firarı artarak sürerken, Halep'in batı ve güney kırsalındaki Daret İzze, Etarib, Hıreytan, Hayyan, Anadan ve Ayncara gibi kısımlardan da göçler devam ediyor.

İdlib'deki kamplarında yer kalmaması, yeni çadır kurulacak yer ile altyapının olmaması ve desteklerin azalması sebebiyle binlerce sivil, korunacak yer bulmakta zorluk çekiyor.

Saldırılardan kaçarak evsiz kalan ve temel yaşam gereçlerini bulmakta güçlük çeken binlerce aile, destek bekliyor.

SOÇİ MUTABAKATINA VE ASTANA ANLAŞMASINA UYULMADI

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib, hemen hemen iç savaşın başından beri karşıt grupların ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi özelliğini taşıyor. İç göçle nüfusu 4 milyona gelen İdlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin denetimine girdi. İdlib, rejimin en çok hedef aldığı kısımların başında yer geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran'ın katılım sağladığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana görüşmesinde, İdlib ve komşu şehirlerin (Lazkiye, Hama ve Halep köyleri) bazı kısımları, Humus şehrinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney kısımları (Dera ve Kuneytra köyleri) olmak kaydıyla 4 "gerginliği azaltma bölgesi" sağlandı.

Fakat rejim ve İran destekli teröristler, barış ilan edilerek halin korunmasının kararlaştırıldığı 4 bölgeden İdlib dışında kalanları, Rusya'nın hava yardımıyla ele geçirdi.

17 Eylül 2018'de ulaşılan Soçi mutabakatından bu güne rejim ve yardımcılarının İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil hayatını kaybetti.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal