Hortum Nedir? Hortum Nasıl Oluşur?

Antalya’da meydana gelen fırtına ve hortum sonrası vatandaşlarımız bu konu hakkında internette araştırma yapmaya başladı. Peki Hotum Nedir? Hortum Nasıl Oluşur? sorularının cevapları haberimizde…

26.01.2019-16:29 - (Son Güncelleme: 26.01.2019-16:29) Hortum Nedir? Hortum Nasıl Oluşur?

AFAD’a göre hortum havadaki basınç  değişimlerinin etkisi ile meydana çıkan, kendi ekseni etrafında dönerek yüksek hızlara ulaşabilen ve yıkıcı etkilere neden olabilen şiddetli bir rüzgar çeşididir.

Hortum Nasıl Oluşur?

Yer yüzeyindeki sıcak havanın hızlı bir şekilde havaya doğru yükselerek su damlacıklarını yukarı çıkartır. Yukarı yükselen sıcak hava soğuk hava ile karşılaşır. Sonrasında buharlaşan su damlacıkları bulutu oluşturur. Bulutun büyüklüğü taşınan havanın büyüklüğüne göre farklılık gösterir. Hızlı bir şekilde yükselen nemli sıcak hava, soğuk hava tarafından hızlı bir şekilde soğuk hava tarafından emilmeye başlar. Bu durum havayı kararsızlaştırır ve bulutun altında spiral bir şekil oluşturmaya başlar.  Yer yüzünden hızlı bir şekilde yükselen sıcak hava sıcaklığı ve basıncı düşürür. Bulut altında oluşan spiral zaman ile artarak hortumu oluşturur.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal