Cumhurbaşkanı Erdoğan Talimatı Vermişti! Hareketlilik Başladı

24 Haziran seçimlerinden zaferle ayrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, oylarında düşüş yaşadığı illeri tek tek incelemeye aldı.

02.07.2018-09:43 - (Son Güncelleme: 02.07.2018-10:29)
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhurbaşkanlığı seçimiyle beraber girilen milletvekili seçiminde oylarında düşüş olduğu 71 vilayeti inceleme altına almaya hazırlanıyor. Oy düşüşü yaşanan şehirler tek tek masaya kondu, 2015 seçimlerine ve önceki seçimlere göre ne kadar kayıp olduğu analizleri çıkartılıyor. Seçim İşleri Başkanlığı’nın yaptığı çalışma sonrasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte tüm parti yönetiminin bilgisine sunuldu. Bundan sonraki süreçte tüm şehirlerden, oy düşüşüne yol açan nedenlerle alakalı raporlar talep edilecek.

REKOR KIRIKKALE’DE

AK Parti’de yapılan seçim sonuç değerlendirmesinde oy artışı olan 10 şehir ile birlikte oy kaybının yaşandığı tüm iller alt alta yazıldı. Oy düşüşü görülen 71 vilayete dair tüm bilgiler tek tek ortaya kondu. Hem Milletvekili seçimleri, hem de Cumhurbaşkanlığı oy oranları ayrı ayrı karşılaştırıldı. Milletvekili seçimlerinde 2015 yılı genel seçimleri ve 16 Nisan referandumuna göre de oy oranları karşılaştırma yapıldı. 2015 seçimlerine göre yapılan karşılaştırmada, en çok oy düşüşünün yaşandığı şehir yüzde 18’lik kayıpla Kırıkkale oldu.

6 İLDE YÜZDE 14 DÜŞÜŞ

Kırıkkale’nin arkasından Bayburt, yüzde 15 düşüşle 2. sırada gelirken, bunu, yüzde 14’lük düşüş olan şehir Kilis’i sırasıyla, Ordu, Düzce, Kayseri, Konya, Aksaray takip etti. 24 Haziran seçimleri sonrasında yüzde 13’lük düşüş gösteren Sivas, Malatya, Adıyaman ve Niğde de mercek altına alınacak kentler arasında ön sıralarda yer aldı.

İSTANBUL KAYBI YÜZDE 6

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerdeki oy oranlarındaki düşüşün yüzde 10’un altında olduğu tespit edildi. İstanbul’un her üç seçim bölgesinde de oy oranı düşüşü yüzde 6 bandında olurken, Ankara’da 2. Bölge, yüzde 10 ile en fazla düşüş yaşayan seçim bölgesi bölge oldu. Ankara 1. bölgedeki oyların düşüş oranı yüzde 6.6 seviyesinde olurken, 3. Bölgede ise düşüş yüzde 9.6 oldu.

ARTIŞ GÜNEYDOĞU’DAN

AK Parti’nin oy artışı yaşadığı şehirlerin yoğun olarak Güneydoğu Anadolu bölgesinden olması da seçimin başka bir özelliği olarak gözlendi. 24 Haziran seçimlerinde AK Parti, Kars, Ağrı, Van, Bitlis, Hakkari, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Mardin’de oylarını yükseltmeye başardı. Seçimlerde En yüksek oy artışı da yüzde 5.3 ile Hakkari’de oldu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal