Çukurova'da Verimli Pamuk Hasadı

Türkiye'nin tarım şehri olan Çukurova'da, 450 bin dekarlık alanda tarımı yapılan pamuğun 250 bin- 270 bin tonluk üretimi öngörülüyor.

13.09.2019-13:24 - (Son Güncelleme: 13.09.2019-13:13)

Tekstil, kozmetik, gıda ve yem endüstrisinde yoğunlukla tüketilen pamukÇukurova çiftçileri için "beyaz altın" olarak isimlendiriyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, uçsuz verimli arazileriyle meşhur olan Çukurova'da akla ilk gelen ürünün pamuk olduğunu dile getirdi.

Edebiyattan sinemaya birçok alanda önemli bir kültür olarak yer edinen pamuğun, Adana'da "beyaz altın" diye nitelendirildiğini vurgulayan Doğan, şunları ekledi:

"Tekstil ve konfeksiyon sanayisine sağladığı katma değeriyle vazgeçilmez bir ürün olan pamuk, ham madde konumunda olduğu tekstilde yapılan ihracatta, Türkiye ekonomisinde önemli paya sahiptir." 

Doğan, "beyaz altın"ın  Türkiye'de yaklaşık 5,2 milyon dekar alanda hasadının yapıldığını ve 2,6 milyon ton civarında verim elde edildiğini belirterek , şunları söyledi:

"Pamukta, üretimin tüketimi karşılama oranı yüzde 60'larda kalmıştır. Yüzde 40'lık fark ise ithalat ile karşılanmaktadır. İthalat yaptığımız için ülkemizin dövizi yurt dışına gitmektedir. Ülkemizin toprağı elverişli olmasından dolayı pamuk üretimi daha fazla artırılmalı. Pamuk fiyatları geçen yıl 4,5 lirayı bulmuştu, hasadın sonuna doğru 3 lira civarındaydı. Şu anda geçen yılki fiyatlarla satışı yapılıyor."

Son Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal