Çoklu Baro Sistemi TBMM Genel Kurulunda!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, bugün çoklu baro sistemini görüşecek. Demokratik tercih için çoklu baro dönemi ağır basarken, CHP, HDP ve İYİ Parti üçlüsü yasa teklifine karşı çıkıyor.

08.07.2020-14:02 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-14:04) Çoklu Baro Sistemi TBMM Genel Kurulunda!

Geçtiğimiz günlerde yapılan görüşmelerde, 'Çoklu Baro' düzenlemesi Meclis Adalet Komisyonundan geçti. Düzenleme bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nun gündeminde olacak. Düzenlemenin öğleden sonra görüşüleceği belirtildi.

ÇOKLU BARO SİSTEMİNİN AYRINTILARI

Avukat Sayısının 5 Binden Fazla Olduğu İllerde 2 Bin Avukat Baro Kurabilecek

Mecliste görüşülecek olan teklife göre, avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukat bir araya gelerek yeni baro kurabilecek. Baroya kayıtlı avukat sayısı dikkate alındığında, birden fazla baro sadece İstanbul, İzmir ve Ankara'da kurulabilecek.

Seçim Sonuçları TBB'ye Bildirilecek

2 bin avukatın imzasını alarak kuruluş işlemleri 6 ayda tamamlanacak. Dört kişilik kurucular kurulu TBB tarafından işlemleri yerine getirmek için görevlendirilecek. Kurucular kurulu yeni baronun genel kurulunu toplayacak ve genel kurulda yeni baronun organları seçilecek. Yapılan seçim sonucu ise TBB'ye bildirilecek. Bunun ardından baro, tüzel kişilik kazanacak.

Teklife göre, avukat sayısı beş binden fazla olan illerde asgari iki bin avukat bir araya gelerek yeni bir baro kurulabilecek. Bu şartlara göre bugün itibarıyla barolara kayıtlı avukat sayısı dikkate alındığında birden fazla baro, sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'de kurulabilecek.

Aynı İlde Birden Fazla Baro Olursa Ne Olacak?

Bu tip bir durumda barolar, tüzel kişilik kazanma tarihine göre o ilin adıyla numaralandırılacak. Buna göre mevcut barolar bir numaralı baro olacak. Baroların aynı anda seçim yapabilmesi için de düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda, kuruluşu tamamlanan baronun ilk seçimli olağan genel kurulu, kuruluşu takip eden ve son rakamı çift olan yılın ekim ayının ilk haftası içinde baro başkanının daveti üzerine toplanacak.

Asgari Sayı Sağlanmazsa Baro Tasfiye Edilecek

En az 2 bin avukatın bir araya gelmesi ile kurulabilecek olan baro, bu sayının altına düşerse TBB, baroya yazılı bildirim yapacak. Bildirimden sonraki 6 ay içinde kuruluş yeterli sayıyı sağlayamazsa baro tasfiye edilecek.

Türkiye Barolar Birliği'nde Baroların Temsili Nasıl Olacak?

Her barı, TBB Genel Kurulunda baro başkanı, sabit 3 delege ve her beş bin avukat için ilave bir delegeyle temsil edilecek. Her baro kuruluş tarihinden bağımsız olarak 2 yılda bir ekim ayının ilk haftası içinde seçim yapacak. TBB organlarının seçimi de 4 yılda bir aralık ayı içinde yapılacak. Seçimler, sonu çift rakama tekabül eden yıllarda yapılacak.

Adli Yardım Sistemini İşleyişi Nasıl Olacak?

Birden fazla baronun bulunduğu illerde adli yardım bürosu kurulacak. Büro, baroların eşit olarak temsilini esas alarak oluşturulacak. Büroda görevlendirme ise o illerdeki avukatlar arasında eşitlik gözetilerek yapılacak. Büronun oluşturulması ve yardım hizmetlerinin yürütülmesinin usul ve esasları TBB yönetim kurulu tarafından hazırlanacak. Adalet Bakanlığı tarafından onaylanan yönetmelikte gösterilecek.

Kılık Kıyafet Zorunluluğu Olmayacak

Avukatlar, TBB tarafından şekli belirlenen cübbeyle mahkemelere çıkacak. Avukatlara kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemeyecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal