Bakan Varank: Milli Mikroişlemci "Çakıl" Üzerinde Çalışmalar Sona Eriyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank TÜBİTAK'ın Gebze'deki yerleşkesini ziyaret etti.

28.12.2018-21:25 - (Son Güncelleme: 28.12.2018-21:08)

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bilgi güvenliğinin "mutfağı" Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) Gebze'deki yerleşkesinde bulunan Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezine (BİLGEM) bağlı laboratuvarları ziyaret etti. Ziyaretinde birimde yapılan çalışmaları tek tek inceleyen ve bilgi alan Bakan Varank, milli mikroişlemci "Çakıl" hakkında bilgi aldıktan sonra, "Bu projeyle silah sistemlerimizde kullanılan yabancı menşeli mikroişlemcilerin yerini alabilecek hızda ve düşük güç tüketen, lisans ve satış hakları ülkemize ait milli bir işlemci tasarlanıyor. Savunma Sanayi Başkanlığımız tarafından 'Çakıl' onaylandı. Bundan sonra ikinci faza geçeceğiz ve Çakıl'ın mobil cihazlarda kullanılabilecek çok çekirdekli versiyonunun çalışmalarına başlanacak." diye konuştu.

Kripto Cihazları Laboratuvarı'nı da ziyaret eden Varank'a Türkiye'nin milli kripto telefon sistemi bulunan 10 ülkeden biri olduğunun bilgisi verildi. Varank, "Gurur duyduk. Milli güvenliğin en temel ayaklarından biri burası." ifadesini kullandı.
 
Varank, buradaki bazı sistemlerin ticarileştirilerek dost ülkelere satılabileceğini belirterek teknoloji ihracatına vurgu yaptı. Bakan Varank birimde aynı zamanda BİLGEM'de üretilen kriptolu bir telefonla görüntülü ve sesli görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye'nin yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğü terörle mücadele faaliyetlerinde kullanılmak üzere tasarlanan, mayın ve el yapımı patlayıcıların yerini tespit etmeye yarayan dedektörleri test eden Varank, Katot ve Mikrodalga Vakum Tüp Araştırma Laboratuvarı bünyesinde üretilen katot prototipini de inceledi.

Varank’ın BİLGEM’e gerçekleştirdiği ziyarette kendisine Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Bayraktar VE Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar eşlik etti.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal