AYM'den 15 Temmuz Kararı!

Anayasa Mahkemesi (AYM), 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılması çerçevesinde hareket eden sivillerin bu fiilleri sebebiyle suçlu olmadığına karar aldı.

11.11.2020-11:12 - (Son Güncelleme: 11.11.2020-12:15) AYM'den 15 Temmuz Kararı!

Anayasa Mahkemesi, 15 Temmuz darbe teşebbüsüne karşı duran sivillerin bu fiilleri sebebiyle sorumluluklarının bulunmaması ile ilgili kuralın anayasaya aykırı olmadığına karar aldı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) aracılığıyla yapılan duyuruda şu ifadeler yer aldı:

'Anayasa Mahkemesi 16/7/2020 tarihinde E.2018/31 numaralı dosyada, 15 Temmuz darbe teşebbüsü ve terör eylemlerinin bastırılması kapsamında hareket eden kişilerin bu fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluklarının doğmayacağına ilişkin kuralın şekil ve esas bakımından Anayasa'ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine karar vermiştir.'

FETÖ'nün 15 Temmuz tarihindeki hain darbe teşebbüsü ardından da Resmi Gazetede yayınlanan 6755 sayılı kanun hükmünde olan kararnamede, darbe teşebbüsü ve teşebbüsün devamı niteliğindeki fiillere müdahalede bulunan sivillerin cezai yükümlülüğü doğmayacağı kararı yer aldı.

CHP'li Engin Altay, Engin Özkoç, Özgür Özel ile beraberindeki 127 milletvekili darbe girişimine karşı koyan sivillerin bu fiilleri sebebiyle sorumluluklarının bulunmamasıyla ilgili kuralın iptali için karşı dava açtı. AYM'ye yapılan müracaatta, kuralın af niteliği barındırdığı, bu sebeple Meclis'te (TBMM) kabulü için mensup tam sayısının beşte üç çoğunluğunun olması gerektiği ifade edilerek şekil açısından başta yaşam hakkı ile işkence yasağı olmak üzere pek çok temel hak ile özgürlüğü ölçüsüz miktarda kısıtladığı ifade edilerek de esas açısından Anayasa'ya uygun olmadığı öne sürüldü.

ŞEKİL VE TEMEL AÇISINDAN İNCELENDİ

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) yaptığı değerlendirme sonucunda, genel af veya özel aftan konuşabilmek için öncelikli şartın bir kabahatin varlığı olduğu ifade edilerek, dava hususu kuralın herhangi bir kabahatle ilgili olmadığı, yalnızca darbe girişimi ile terör fiilleri ile bu fiilerin devamı niteliğindeki fiillerin bastırılması çerçevesindeki eylemlerin cezai sorumluluk meydana getirmeteceğini belirttiği aktarıldı.

Anayasa Mahkemesi temel açısından yaptığı inceleme sonucunda ise 'terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında' ibaresinin kaideyi belirsiz hâle getirmediğini, belirtilen ibarede 15 Temmuz darbe girişimi ile terör fiilleri ile devamı özelliğindeki fiillerin her birinin teker yeker yazılmasının imkan olmaması sebebiyle yer verildiği, bu halin kanun yapma tekniğinin doğasından geldiğini ifade etti.

Anayasa Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişimi ile terör fiillerinin bastırılması çerçevesinde hareket eden şahısların bu eylemleri sebebiyle hukuki, mali, idari ve cezai sorumluluklarının getirmeyeceğine ilişkin kaidenin şekil ve esas açısından Anayasa'ya uygun olmadığına ve iptal talebinin kabul edilmemesine oy birliğiyle karar aldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal