Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru Formu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 1959 yılında insan haklarını ve insanların temel hak ve sorumluluklarını korumak için kurulmuş bir mahkemedir. Diğer mahkemelerden farkı ise uluslararası bir mahkeme olma niteliğine sahip olmasıdır.

19.03.2020-23:34 - (Son Güncelleme: 19.03.2020-23:32) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru Formu

Avrupa İnsan Haklarına Başvuru İşlemi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru işlemi yapılabilmesi için tüm iç hukuk yollarının tüketilmiş olması gerekmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru işlemi için bireysel başvuru formu kullanılır. Başvuru formunun usule uygun bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Yanlış doldurulduğu takdirde mahkeme bu başvuruyu reddetmektedir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Kimler Başvurabilir

Sözleşme de yazılı olan hakların başka bir devlet tarafından yerine getirilmediği kişiler başvurabilir. Sözleşme ile korunmakta olan haklarının yerine getirilmediği bireyler başvurabilir. Ön şirketler başvuru hakkına sahiptirler. Çocuklar yerine hukuki açıdan anne ve babaları başvurabilirler. Devlet dışı örgütler başvurabilirler. Dini cemaatler, sendikalar, dernekler sözleşmede yazan haklardan mahrum bırakılmışsa bu mahkemeye başvurma hakkına sahiptirler. Ölü olan kişilerin adına mahkemeye başvuru yapılamaz. Ölü olan kişilerin mirasçıları gerekli hukuk yollarının yapılmaması sonucunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapabilirler. Bireysel başvuru yapılma işlemi bir avukat aracılığı ile yapılmalıdır.

Bireysel Başvuru Formu

Bu mahkemenin kullandığı diller Fransızca ve İngilizcedir. İlk bireysel başvuru sözleşmeci devletin ana dili aracılığı ile de yapılabilir. Bireysel başvuru yapıldıktan sonra kabul edilen konu aleyhine yazılan şikayeti ilgili devlete iletmektedir. Başvuru yapan kişiye mahkeme kayıtları Fransızca ya da İngilizce olarak gönderilmektedir. Başvuru formu, dilekçeler, bireyin nüfus kağıdı gibi evraklar dosyaya katılıp zarf içine katılmalı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Posta adresine gönderilmelidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin adresi; European Cour Of Human Rigts, Council Of Europe 67075 FRANCE Starsbourg’a gönderilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal