TBMM'den 3 Milletvekilinin Düşürülmesine Yönelik Açıklama

TBMM Başkanı Şentop 3 milletvekilinin düşürülmesine yönelik yasama döneminin sonuna kadar beklenmesi yönünde teamül olmadığını duyurdu.

05.06.2020-13:46 - (Son Güncelleme: 05.06.2020-16:02) TBMM'den 3 Milletvekilinin Düşürülmesine Yönelik Açıklama

TBMM Başkanı Şentop 3 milletvekilinin düşürülmesine yönelik yasama döneminin sonuna kadar beklenmesi yönünde teamül olmadığını duyurdu.

Mustafa Şantop, CHP'li ve HDP'li 3 milletvekilininn düşürülmesine yanıt olarak. "Anayasa ve iç tüzük açık" açıklamasını yaptı.

Kararın ocak ayında alındığını coronavirüs nedeniyle çalışmalarını askıya alan TBMM'nin açıldığı ilk hafta gündeme geldiğini belirtti.

"'DÖNEM SONUNA BIRAKILIR' DİYE BİR TEAMÜL YOK"
Şentop, "Yargıtay'da kesinleşmiş hükümleri kararları okutmayalım mı? Okutmamamız gerektiğini mi düşünüyor arkadaşlar. Anayasa’nın 84’üncü maddesi 'kesin hüküm olduğu takdirde genel kurula bildirilir bildirilince milletvekilliği düşer' diyor. Dolayısıyla itiraz ‘okunmamalı beklenmeli’ şeklindeyse anayasaya aykırı. ‘Dönem sonuna bırakılır böyle bir teamül vardır’ diyorlar ama böyle bir şey yok. Bireysel başvuru kesin hükme engel değildir. Bireysel başvurunun beklenmesi mümkün değil. Anayasa iç tüzük açıktır” dedi.

"HERKES ANAYASAYI VE İÇTÜZÜĞÜ OKUSUN"
İtirazların, Anayasa ve içtüzüğe göre temelsiz olduğunun vurgusunu yapan Şentop, "İtirazların Anayasa ve içtüzük hükümlerinin uygulanmamasına yönelik bir talep mahiyetinde olduğunu görüyor ve bundan üzüntü duyuyorum. (Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 3 ismin milletvekilliğinin düşürüldüğü iddiası) 26. Dönemde 8 milletvekilliği kesin hüküm sebebiyle düşürülmüşken, bugün Anayasa ve İçtüzük hükümlerine göre bir hareket yapıldığında, kalkıp bunun arkasında başka şeyler aramak bence tamamen bir hukuk cehaletidir. Herkes Anayasayı ve İçtüzüğü okusun. Anayasa ve İçtüzük kitabı sağa sola göstermek, basın önünde poz vermek, sağa sola atmak için kullanılan bir materyal değil, okumak, anlamak için vardır" diye konuştu .

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal