Gram altın fiyatı için bu sözler çok konuşulacak! 'Alım işini bitirdiler. Ağlarsınız ama mendil veren olmaz'

Dolardaki yükselişe bağlı gram altın fiyatları oldukça hareketli bir haftayı arkasında bıraktı. İşte haberin detayları...

28.05.2022-16:23 - (Son Güncelleme: 28.05.2022-16:23) Gram altın fiyatı için bu sözler çok konuşulacak! 'Alım işini bitirdiler. Ağlarsınız ama mendil veren olmaz'

ABD Merkez Bankası Fed’in mayıs ayı toplantı notlarının açıklanmasıyla birlikte faiz artırımlarına devam edileceğine yönelik işaretleri verildi. Avrupa Birliği Merkez Bankası’nın (ECB) yaptığı açıklamalar da bankanın beklenenden önce bir para politikası sıkılaştırma politikasını hayata geçireceğini ortaya koydu. 

ABD Merkez Bankası Mayıs ayı FOMC toplantı notlarından bir sonraki en az iki para politika toplantısında faizin 50’şer baz puan artırılacağı yönünde beklenmesine karşın ABD dolar endeksi iki hafta önceki son yirmi yılın zirvesinde yüzde 3 oranında değer kaybıyla işlemlerine devam etmektedir. ABD dolar endeksi 101,65 seviyesine gerilerken, 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı yüzde 2,74 seviyesindedir. 

2 haftadır yükselişini sürdürmeye devam ederek 16,50 sınırına dayanan dolar/TL kuru da dün endeksin yüzde 3 değer kaybetmesiyle geri çekilmiştir. Analistler yaşanan bu gelişmeyi ise, “Yaklaşık bir yıldır aralıksız dolar alımları görüldükten sonra iki haftadır düzeltme süreci yaşanıyor” diyerek değerlendirdi. Kur dün kapanışta 16,19 lirayı gördü ve yıl içi zirvesinden uzaklaşmıştır. 

Riskler yukarı yönlü

Öte yandan analistler, TCMB’nin faiz dışı uygulamaların sinyallerini vermesiyle birlikte, Suriye’de uzun sürebilecek bir harekâtın doğuracağı riskler, enflasyona endeksli borçlanma stratejisine ilişkin belirsizliklerden dolayı dolar/TL kuru için risklerin yukarı yönlü olduğunu belirtti. 


Enflasyon verisini sindirerek alıyor 

Söz konusu altın piyasası son gerçekleşen enflasyon verisini yavaş yavaş sindirerek alıyor ve bunu da fiyatlarına yansıtıyor. ABD’de kişisel tüketim harcamaları çekirdek enflasyonu beklentiler yönünde yüzde 4,9 artarken ons altın 1850 dolar üzerinde tutunmaktadır. 

Gram altın zirveden düştü 

Piyasada dün 980 liranın üzerine çıkarak yıl zirvesini tazeleyen gram altın ise dolar kurunun kapanışa doğru düşüşe geçmesiyle birlikte 965 liraya kadar çekilmiştir. Günü 972 liradan kapatan gram altın hafta sonu piyasaların kapalı olduğu günde 966 liradan değerlendirilmektedir. Altın fiyatlarına yönelik tahminler araştırılırken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’ten yeni bir değerlendirme aktarıldı. Youtube kanalında yayınlamış olduğu videoda ise, “Bu hafta piyasalardaki dalgalanmalardan dolayı panik yaparak satış yapanlar bence yanlış bir karar verdi” diye söyleyen İslam Memiş, “Çünkü prensipli olmadıkları için kendilerini koruyamadılar. Piyasalarda ciddi bir kargaşa var. Yurt içi piyasalarda alım satım işini bitirdiler. Makas aralıkları açıldı. Günlük ve haftalık bazda alım satım yaptırmayacaklar. Bunu algılayamayanlar ucuz maliyetten almış olduklarını kaptıracaklar. Tezgaha maalesef düşecekler. O yüzden satan her zaman zarar edecek” şeklinde değerlendirmede bulundu.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal