Eski Katalonya Başbakanı Puigdemont, İtalya'da Gözaltına Alındı!

Eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont, dün akşam bir toplantıya katılmak için gittiği İtalya’nın Alghero kentinde, İtalyan sınır polisleri tarafından gözaltına alındı.

24.09.2021-16:05 - (Son Güncelleme: 24.09.2021-17:49) Eski Katalonya Başbakanı Puigdemont, İtalya'da Gözaltına Alındı!

Katalanların bağımsızlık talebi uzun süredir İspanya gündemini meşgul ediyor. Katalanların ısrarla kurmak istediği Katalonya devletine İspanya hiçte sıcak bakmıyor. Bu konu İspanya’da gerginliğe neden oluyor. 

Son olarak ayrılıkçı Katalanların lideri Puigdemont'un İtalya'da gözaltına alındı. Puigdemont’un gözaltına alınmasından İspanya yönetimi memnunken bağımsızlıklarını isteyen katalanlar durumu protesto ediyor. 

İSPANYA HÜKÜMETİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ 

İspanya hükümeti, İtalya'nın Sardunya Adası'nda gözaltına alınan Avrupa Parlamentosu milletvekili ve eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont'un devam eden adli bir prosedürün sonucu gözaltına alındığını belirtti. 

İspanya Başbakanlık kurumunun yaptığı açıklamada, Puigdemont'un gözaltına alınmasının ‘Herhangi bir Avrupa Birliği vatandaşının yaptığı eylemlerin mahkemeler önünde hesabını vermesi için geçerli olan ve devam eden bir adli prosedürden kaynaklandığı’ dile getirdi.

İspanya hükümeti aynı zamanda İtalya’da gözaltına alınan Puigdemont için; ’her AB vatandaşının olduğu gibi Puigdemont'un da adalete karşı gelmeden, mahkeme kararlarına uyması gerektiğini’ savundu. 


İSPANYA YİNE GERİLDİ 

Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı partilerin temsilcileri dün akşam itibari ile sosyal medya üzerinden yayımladıkları ve İspanyol basınına yaptıkları açıklamalarda, Puigdemont'un gözaltı kararını eleştirdi ve İspanya devletini suçladı. Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Pere Aragones, İtalya’da gözaltına alınan eski Katalonya Özerk Hükümeti Başkanı Puigdemont'un yanında olduğunu ifade ederek ‘Zulüm ve baskı karşısında en güçlü kınamayı yapıyorum. Bunun durması gerekiyor. Tek yol genel af, tek çözüm kendi geleceğine karar verme hakkı (bağımsızlık referandumu).’ ifadelerini kullandı. Katalonya İçin Birlik (Junts) Partisinin Genel Başkanı Albert Batet ise de ayrılıkçı birçok Katalan siyasetçi gibi İspanya hükümetini, Avrupa Adalet Divanını "aldatmakla" suçladı. 

İSPANYA HALKI YENİDEN SOKAKLARA DÖKÜLDÜ 

Eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont'un gözaltına alınmasını protesto etmek için Katalonya Ulusal Asamblesi isimli bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütünün çağrısıyla bağımsızlık yanlıları İtalya'nın Barselona Konsolosluğu önünde toplandı. Bağımsızlık yanlıları, ‘Başkanımızı serbest bırakın’, ‘Özgürlük’, ‘Bağımsız Katalonya’ sloganları atarak Puigdemont'un serbest bırakılmasını istedi. 

İSPANYA’DA PUİGDEMONT İLE İLGİLİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR 

Dün akşam bir toplantıya katılmak için gittiği İtalya’nın Alghero kentinde, havaalanına indiği sırada İtalyan sınır polisleri tarafından gözaltına alınan Puigdemont, Sassari'de mahkemeye çıkartılacak. İspanya Yüksek Mahkemesi, Puigdemont'un iadesini istemiş, Katalan siyasetçiyi, 1 Ekim 2017 tarihinde Katolonya’da yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumundan dolayı ‘kanunun uygulanmasına engel olmak’, ‘devlet kurumlarına itaatsizlik’ ve ‘kamu malını kötüye kullanmak’ gibi suçlardan suçluyor. 

İspanyol yargısından 30 Ekim 2017'de kaçarak Belçika'ya giden eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Puigdemont, 2019 yılında AP milletvekili seçilmişti. İspanya’nın Puigdemont’un iadesi talebini Belçika mahkemesi ise reddetmişti. 

2018 Mart ayında Almanya kara yolunda seyahat ederken Alman polisi tarafından kısa süreliğine gözaltına alınan Puigdemont'un ‘kamu malını kötüye kullanmak’ suçundan Almanya’dan İspanya'ya iade edilebileceğine karar vermişti. 

Avrupa Parlementosu, İspanya'daki yargı sürecinden kaçarak Belçika'ya giden Puigdemont ve diğer 2 Katalan Avrupa Parlementosu milletvekilinin dokunulmazlığını mart ayında kaldırmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal