Erektil Disfonksiyon (Sertleşme Sorunu)

İktidarsızlık veya erektil disfonkfonksiyon, sürdürülebilir veya tatmin edici cinsel birliktelik için yeterli olan sertleşmenin peniste hiç sağlanamaması veya peniste oluşan sertliğin devamlılığının sürdürülememesidir.

17.03.2020-15:14 - (Son Güncelleme: 17.03.2020-22:37) Erektil Disfonksiyon (Sertleşme Sorunu)

Sertleşme sorunu günlük yaşamda çok ciddi bir sorun olarak görünmese bile, partnerin ve kişinin psikolojik, fiziksel ve sosyal yaşamanı ciddi boyutta etkileyen bir sağlık problemidir. Sertleşme sorunu yaşayan çiftlerin hayat kalitelerinde ciddi derecede bozulma ve aile içi iletişiminde, ailedeki huzur ve mutluluğa olumsuz yönde etki etmektedir.

Bu sebepler ile sertleşme sorunu sadece erkeğe ait değil, aile içerisinde hem erkeği hem de kadını ilgilendirmekte olan ciddi sağlık sorunudur.

Yapılan araştırmalara göre erkeklerdeki sertleşme sorunu 40’la 70’li yaşlar arasında %52 oranında görülmektedir. Sertleşme sorunu şiddetli, orta ve hafif olarak derecelendirildiği zaman aynı yaş grubuna ait olan kişilerde şiddetli derecede sertleşme sorunu yaşayanlar % 10, hafif derece % 17, orta derece sorun yaşayanlarda ise % 25 tir.

Kimler Sertleşme Sorunu Yaşayabilir?

1- Kalp-damar hastalıkları risk faktörlerinin en başında gelmektedir. Kalp hastalıklarına yol açan; şişmanlık, metabolik hastalık, sigara, yüksek kan kontrol seviyesi, düzenli egzersiz yapılmaması aynı zamanda sertleşme sorunu içinde karşılaşılan risk faktörleridir.

2- Diyabet, kronik böbrek yetmezliği, hipertansiyon gibi 'kronik' hastalıklarda önemli bir risk faktörüdür.

3- Kronik hastalıklar için kullanılmakta olan bazı ilaçlarda risk faktörleri arasındadır.

4- Bazı cerrahi operasyonlar; Radikal prostatektomi gibi prostat kanseri tedavisinde uygulanmakta olan cerrahi geçirmiş olmak.

Sertleşme Sorunu olan Hasta İçin Nasıl Bir Yol Haritası Belirlenmeli?

* İlk olarak hastalığın detayları sorgulanır ve sertleşme sorununun nedenleri araştırılır.

* Sertleşme sorunu dışında diğer sağlık problemleri incelenir ayrıca psikososyal açıdan bakılır.

* Fizik muayene ile değerlendirilmektedir.

* Laboratuvar ve Radyolojik tanı yöntemleri kullanılmaktadır.

Sertleşme Sorunu Tedavisi

Sertleşme sorunu tedavisinde 3 temel esas bulunmaktadır.

1- Sertleşme sorununa neden olabilecek sebeplerin belirlenmesi ve de ortadan kaldırılmaları

2- Risk faktörlerinin ve de yaşam tarzının düzenlenmesi

3- Kişi ve partneri için yeterli olan iletişim ve cinsel eğitimin sağlanması

Bunlar uygulanırken kişinin ve partnerinin beklentilerini bilmek, uygulanacak tedaviye çift ile birlikte karar verilmesi büyük önem taşımaktadır.

Sertleşme Bozukluğu ve Erken Boşalma

Sertleşme bozukluğu ya da ereksiyon bozukluğu erkeğin vajinaya girecek kadar sertleşme sağlayamaması veya ilişki bitmeden sertliğin kaybolması olarak tanımlanmaktadır. Sertleşme bozukluğu, diyabet, damar hastalıkları gibi organik nedenlerden dolayı olabilir veya sorun erken boşalma gibi durumlara ikincil olarak çıkabilir. Erken boşalma sorunu yaşayan kişilerin yaklaşık olarak üçte birinde sertleşme sorunu da bulunmaktadır.

Erken boşalan kişi endişe duyup kaygılandıkça ek olarak sertleşme sorunu da yaşayabilmektedir. Ya da bu durumun tam tersi de söz konusu olabilir. Sertliğimi kaybetmeden bir an önce boşalayım diyen birçok erkek erken boşalmaya başlar yani birçok erkek sertleşme bitmeden erken boşalma eğilimindedirler.

Ayrıca zaman zaman sertleşme sorunu ile başvuran bazı kişileri dikkatli bir şekilde dinlediğimizde daha önce başlayan erken boşalma hikayesine rastlamaktayız. Kimi zaman cinsellik konusunda bilgisi olmayan ya da deneyimsiz, tecrübesiz olan kişilerin sertleşme olmadan ya da olur olmaz boşalmalarını sertleşme bozukluğu olarak nitelediklerini duymaktayız.

Sertleşme Sorunu olanlar için öneriler

* Düzenli, dengeli beslenmek ve beden eğitimi egzersizi yapmak

* Sigaradan, alkolden ve uyuşturucu maddelerden uzak durmak

* Aşırı stres ve yorgunluktan kaçınmak

* Eğer var ise Kronik hastalıklar için kullanılan ilaçların cinsel yan etkileri konusunda doktorunuzla görüşmek

* İnternette reklamlar ile tanıtılan ilaçları kullanmamak

* Düzenli sağlık kontrolleriyle doktor tarafından takip edilmek

* Obezite ile mücadele etmek

* Mevcut kronik hastalıkların tedavisini almak

Ayrıca sertleşme sorununun nedeni ister fiziksel ister psikolojik olsun kişi ve partneri için zihinsel ve ruhsal stres kaynağı haline dönüşebilir.

* Stres, kaygı ve ruhsal sorunları göz ardı etmeden bu durumun sorununu bir uzman ile tespit edin.

* Ara sıra ortaya çıkan sertleşme sorununuzu sağlığınızın ya da erkekliğinizin bir yansıması olarak veya uzun vadeli bir sorun olarak düşünmeyin. Ve bir sonraki cinsel ilişkide aynı sorunu yaşama beklentisi içerisinde olmayın. Çünkü bu beklenti kaygıya neden olur ve sorunu şiddetlendirir.

* Bu duruma cinsel partnerinizi de dahil edin. Sorununuz ile alakalı dürüst ve açık bir şekilde iletişim kurun. Ayrıca partnerinizin bu sürece dahil olması da tedavinin başarısını arttırmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal