Eksper nedir? Eksper olmak için nerede nasıl başvuru yapılır? Eksper mesleği hakkında bilgiler

İş arayışlarına devam eden kişilerin aklında eksper kavramı ve eksper mesleği hakkında bazı sorular bulunmaya devam ediyor. Peki Eksper nedir? Eksper olmak için nerede nasıl başvuru yapılır? İşte Eksper mesleği hakkında bilgiler...

26.05.2022-10:03 - (Son Güncelleme: 26.05.2022-10:03) Eksper nedir? Eksper olmak için nerede nasıl başvuru yapılır? Eksper mesleği hakkında bilgiler

Sigorta, gayrimenkul, banka ve denizcilik gibi birbirinden farklı sektörlerde işin dinamiklerini çözümleyerek müşterilere danışmanlık yapabilecek seviyeye erişmiş durumda olan kişiler için kullanılan eksper unvanı iş arayışlarını sürdüren vatandaşların gündemine giren konulardan birisi. Arama motorları üzerinden eksper mesleği hakkında bilgiler edinmek isteyen kişiler araştırmalarını ‘’Eksper nedir? Eksper olmak için nerede nasıl başvuru yapılır?’’ sorularıyla hız kesmeden devam ettiriyor.

Eksper nedir?

Eksper, belirli bir çalışma alanında uzmanlaşmış durumdaki kişilere denir. Buna örnek olarak; banka, sigorta, denizcilik ve gayrimenkul gibi çeşitliliğe sahip sektörlerde işin dinamiklerini çözümleyerek müşterilere danışmanlık hizmeti verebilecek seviyeye ulaşmış nitelikte olan kişiler için kullanılan bir kalıptır. Bu mesleği yapanlar, iş hakkındaki bilgi birikimlerini müşterileri ile paylaşırlar. Örneğin, gayrimenkul alanında çalışan bir uzman, konut kredileri hakkında uzmanlaşmış olabilir. Bu senaryoda uzmanımız konut kredisi almak isteyen kişilere konut değer tespiti, potansiyel yatırım getirisi ve risk analizi gibi konularda yardımcı olur. Sigorta eksperi ise müşterisinin mal ve can risk analizini yaparak uygun poliçeleri müşterisine tanıtır.

Eksper olmak için nerede nasıl başvuru yapılır?

Eksper olmak isteyenlerin bulundukları sektörle ilgili gerekli eğitimleri almış olması gerekmektedir. Eksper olmak için gerekli olan şartlara sahip duruma gelen kişiler, Hazine Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirilen sınavlara başvuru yaparak kariyerlerine yön verebilirler. Girdiği sınavdan başarı elde edilmiş olması durumunda, başvuru yapılmış olan alan ile alakalı eğitim alınır ve 6 aylık bir staj süresinin sonrasında eksper unvanı alınır. Eğer kişi, sigorta eksperliği yapmayı istiyorsa (oto sigortacılığı dışında), 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu gereğince Üniversite mezunu olunması gerekmekte olup bunu beraberinde düzenlenen eksperlik kurslarına katılım gerçekleştirilmesinin gerekliliği söz konusudur.

Eksper nedir

Eksper olma şartları nelerdir?

Ekpser olmak isteyen kişilerden istenen şartlar sigorta şirketlerine, sigorta branşlarına ve mesleklerine göre değişiklik göstermektedir. İşte eksper olma şartları:

Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,

2 yıllık MYO ya da 4 yıllık ön lisans mezunu olmak,

Türkiye’de yerleşik olmak,

Daha önce asla iflas yahut konkordato ilan etmemiş olmak,

İcra komitesinden araç hasarına, tarımdan doğal afetlere kadar oldukça geniş bir konuyu kapsayan kurstan başarı elde etmiş olmak istenen şartlar arasındadır.

2022 eksper maaşı ne kadar?

2022 yılı itibariyle eksper maaşı kişinin uzmanlık alanına göre değişiklik göstermektedir. İşte 2022 eksper maaşı:

En Düşük Eksper Maaşı;3.460 TL

En Yüksek Eksper Maaşı; 5.200 TL

Ortalama Eksper Maaşı; 4.033 TL

Eksper iş imkanları nelerdir?

Eksper olarak çalışan kişilerin iş imkanları alanlarına göre değişiklik göstermektedir. Buna göre ekpser olarak çalışanlar;

Sigorta sektöründe uzmanlık sahibi olan eksperler sigorta şirketlerinde iş bulabilirler,

Otomobil sektöründe uzmanlık sahibi olan eksperler otomobil sektöründe iş bulma olanağına sahip olabilirler,

Konut sektöründe uzmanlık sahibi olan eksperler, konu sektöründe iş bulma olanağına sahiptirler.

Bankacılık sektöründe uzmanlık sahibi olan eksperler, bankacılık sektöründe iş bulma olanağına sahip durumdadırlar.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal