Merkez Bankası faiz kararı sonrası altın fiyatları ne olur?

Merkez Bankası’nın bugün açıklaması beklenen faiz kararı sonrası altın iiyatlarının ne olacağı konusu tartışılmaya devam ediyor. Faiz kararının nasıl olacağı belirsizliğini korurken Merkez Bankası faiz kararı sonrası altın fiyatları ne olur? sorusu internet üzerinden araştırılıyor. İşte konu hakkında merak edilenler...

26.05.2022-09:13 - (Son Güncelleme: 26.05.2022-09:13) Merkez Bankası faiz kararı sonrası altın fiyatları ne olur?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni faiz kararını bugün açıklaması bekleniyor. Merkez Bankası’nın faiz konusunda nasıl bir karar alacağı merak edilirken, açıklanacak faiz kararının altın fiyatlarına nasıl bir etkisi olacağı da tartışılmaya devam ediyor. Yatırımcılar konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için arama motorları üzerinden araştırmalarını sürdürüyor. Peki Merkez Bankası faiz kararı sonrası altın fiyatları ne olur?

Merkez Bankası faiz kararı sonrası altın fiyatları ne olur?

Merkez Bankası’nın faizi düşürme kararı alması halinde bankaların kredilerinin faizleri de düşüşe geçecek. Böylelikle vatandaşlar daha düşük faizle kredi çekebilecek. Faiz indirimi kararı ekonomiyi ayakta tutan birey sayısını ve piyasadaki para miktarınını artmasına neden olur. Bu durum da istihdamın artmasını sağlar.

Merkez Bankası faiz kararı

Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararına göre ortaya çıkacak ihtimaller şu şekilde:

Merkez Bankası faizi artırırsa; doların 14, 70 TL seviyelerinden aşağı yönlü hareket edeceği beklenilir.

Merkez Bankası faizi sabit tutarsa; piyasanın sakinleşeceği beklenilir ve doların 14, 70 TL'den aşağı yönlü bir hareket edeceği tahmin edilir.

Merkez Bankası faizi düşürürse; doların 14, 70 TL seviyelerinden yukarı yönlü hareket edeceği beklenilir.

Ekonomi uzmanları faiz sabit tutulacak diyor

Bir çok ekonomi uzmanı Merkez Bankası’nın yapacağı faiz toplantısı sonucunda faizin sabit tutulacağını tahmin ediyor. Anadolu Ajans’ın anketine göre ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 14'te sabit bırakılacağını öngörüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 14 oldu. 

Merkez Bankası anketine göre ise katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 14 oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14,00 olarak gerçekleşti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal