Yatırımlık Konutta Türkiye, İspanya ve Yunanistan'ı Geçti

Türkiye, dünya genelinde en iyi emlak yatırım pazarlarının olduğu çalışmada İspanya, Yunanistan ve Portekiz benzeri ülkeleri geçti.

28.05.2020-13:20 - (Son Güncelleme: 28.05.2020-12:59) Yatırımlık Konutta Türkiye, İspanya ve Yunanistan'ı Geçti
Türkiye, dünya genelinde en iyi emlak yatırım pazarlarının olduğu çalışmada İspanya, Yunanistan ve Portekiz benzeri ülkeleri geçti.

Türkiye'nin yabancıya satış yaptığı konut adedi, Mütekabiliyet Yasasının yürürlüğe girmesiyle beraber 2013'ten itibaren hızlıca artarken, bu alandan sağlanan kazanç 6 milyar doları aştı.

Yabancılara yapılan konut satışı 2019^'da 45 bin 483 adede gelirken, konut alan milletlerin çeşitliliği de her sene arttı.

Bu alanda getirilen yasalar ve yapılan düzenlemelerle her sene daha rekabetçi ilerlemesine devam eden Türkiye, oluşturduğu rekabetçi avantajıyla global araştırmalarda da kendini göstermeye başladı.

ABD merkezli uluslararası gayrimenkul yatırım firması Remote Ventures aracılığıyla düzenlenen ve en avantajlı emlak yatırım pazarlarının olduğu araştırmaya göre, Türkiye, dünya genelinde tespit edilen en iyi 25 emlak pazarı sıralamasında 14. sırada yer aldı.

"Yabancılar İçin En İyi 25 Emlak Pazarı" başlığı altında yapılan araştırmaya göre, Türkiye, büyüme hızı, kazanç vergisi, yaşam maliyeti, işlem maliyeti ve turizm sektör genişlemesi benzeri verileriyle Portekiz, İspanya, Yunanistan benzeri ülkeleri ardında bıraktı.

İlk 2 sırada Kolombiya ile Karadağ'ın (Montenegro) olduğu listede, Türkiye'yi uygun fiyatlı konut, iyi kira geliri, uygun yaşam koşulları ve 250 bin dolara vatandaşlık teşviki öne çıkardı.

Remote Ventures Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi (CEO) Matthew Campbell, AA muhabirine araştırmayla ilgili değerlendirmesinde, dış pazarları kolaylıkla takip etmeye, yükselen mahalleri keşfetmeye, mülkleri ayrıntılarıyla tanımaya ve analiz etmeye, fırsatları yatırıma çevirmeye destek olan bir yatırım firması olduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin şu anda uluslararası gayrimenkul yatırımcılarına inanılmaz imkanlar verdiğini söyleyen Campbell, "Türkiye, cazip bir pazarda aradığımız tüm temel özelliklere sahip olduğu için öne çıktı." diye konuştu.

Campbell, araştırmanın hangi kriterler temel alınarak yapıldığından bahsederek, şu açıklamada bulundu:

"Büyük bir ekonomik merkez olan Türkiye'de dünya standartlarında şehirler, güzel sahiller, uygun vize ve ikamet fırsatları, zengin kültür ve tarih, dinamik bir demografi, istikrarlı turizm ve benzeri özelliklerin hepsi bulunuyor. Endeksimiz özellikle şu özel ölçülere dayanıyor: Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesi, nispeten düşük yaşam maliyeti ve oldukça ucuz emlak fiyatları. Hazırladığımız endeksle, Türkiye'nin benzer ülkelere göre fiyatta sağladığı cazibenin hep böyle devam etmeyeceği mesajını yatırımcılara veriyoruz."

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, AA muhabirine araştırma neticeleriyle ilgili açıklamasında, Portekiz ve İspanya benzeri ülkelerde bir yabancının bir gayrimenkulü neredeyse 400 bin euroya aldığını, bu rakamın İstanbul'da da 120 bin euro düzeyinde olduğunu belirtti.

Türkiye'ye gelen ve alım yapan yatırımcıların daha çok Türkiye'nin doğusundaki ve güneyindeki ülkeler olduğunu söyleyen Özgün, bu hususta yatırımcı çeşitliliği oldukça ortalama ev satış rakamının yükseleceğini belirtti.

Özgün, "Araştırma; Türkiye'nin gayrimenkul yatırımı açısından cazibesini, karlılığını ve gelecek vadeden potansiyele sahip olmasını çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. 200'den fazla ülke arasından seçilen 25 pazar arasında 14. sırada yer almak sektörümüz açısından son derece önemli." diye konuştu.

Türkiye'den ev alan yabancının neredeyse 90 gün Türkiye'de kaldığını belirten Özgün, "Konut alan yabancı evini donatıyor ve burada yiyip içiyor. Ciddi bir ihracat ve tüketim katkısından bahsediyoruz. Bunu iyi benimseyip, bu alanda büyümek sadece sektörümüze değil ekonomimize de önemli katkı sağlayacaktır." açıklamasını yaptı.

Özgün, Türkiye'nin en fazla turist çeken illeri arasında olan İstanbul ve Antalya'nın yabancıya konut satımında ilk iki sırada olduğunu, bilhassa bu şehirlerde yabancılar için bütün olanakların sağlandığını anlattı.

Diğer şehirlerin de son senelerde yabancıya konut satımında atak yaptığını söyleyen Özgün, Türkiye'nin kendileri için avantajını gören yatırımcıların yer yer İstanbul ve Antalya dışında da seçenekleri tercih edebildiğini ifadelerine ekledi.

Karadağ'da gayrimenkul projelerini uygulamaya Türk firması Mirnadom'un Üst Yöneticisi (CEO) Serkan Şahin, araştırma verilerine göre listenin üstlerinde yer alan Karadağ'ın en kritik özelliğinin büyüme hızı ve konut fiyatının düşüklüğü olduğunu dile getirdi.

Bir konutun ortalama 50 bin euroya satın alınabildiği Karadağ'ın 3-4 sene içerisinde AB'ye tam üye olmasının beklendiğini belirten Şahin, 2019'da turist sayısının en fazla artıran ülkeler arasında Karadağ'ın ilk, Türkiye'nin ikinci sırada olduğunu hatırlattı.

Şahin, "ABD'li şirketin endeksinde ikinci sırada bulunan Karadağ, Türklerin yurt dışında en çok konut aldığı ülkeler arasında bulunuyor. Bu açıdan Türklerin yurt dışında doğru yatırım yapmış olduğunu daha iyi görebiliyoruz." şeklinde konuştu.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal