Trump Neyi Saklıyor?

Piyasaların gözü ABD seçimlerinde. Trump ise son kozunu oynamak için beklemede. ABD'de ne olacak, Türkiye'de piyasalar bu durumdan nasıl etkilenecek? Araştırma, tansiyonun yüksek olduğunu gösteriyor!

06.10.2020-14:44 - (Son Güncelleme: 07.10.2020-09:06) Trump Neyi Saklıyor?

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

Küresel ekonomi önünü görebilmek için ABD seçimlerini bekliyor.


Biden arayı açmış gibi görünse de, ABD Başkanı Trump’ın son vuruş için beklemede olduğu belirtiliyor. ABD seçimlerinde, son sözü borsalar söyler.

Ve ABD borsalarındaki bir dalgalanma, seçimde iki aday arasındaki farkın bir anda erimesine neden olabilir.


PİYASALAR TEŞVİK PAKETİNDE UZLAŞI BEKLİYOR!
ABD’de piyasalar, Demokratların 2,2 trilyon dolara indiği, Cumhuriyetçilerin ise 1,5 trilyon dolara çıktığı, teşvik paketindeki görüşmelerden uzlaşı bekliyor.

ABD’de, Cumhuriyetçilerin vergiyi tabana yaydığı gibi bir algı var. Ve piyasalar, Trump’ı seviyor.


Sermaye Piyasaları Uzmanı ve Portföy Yöneticisi Cenk Akyoldaş, son ana kadar müzakere edilecek gibi gösterilen, teşvik paketinde, iyimser hava estiren Trump’ın, seçime günler kala, masadan çekilerek, piyasanın kimyasını bozacağını belirterek, ‘Başta Dow endeksi de bu duruma, 8 puanlık bir düşüşle karşılık verebilir. Ve bu durumda aradaki fark eriyecektir’ diyor.


Türkiye’de hisse senetleri bir türlü istenen çıkışı yapamazken, düşüş beklenen altının onsu geçen hafta yüzde 4 ile en çok kazandıran yatırım aracıydı. Doların ise ateşi, Merkez’in 2 puanlık faiz artırımına rağmen düşmedi.

TÜİK’in açıkladığı Eylül ayı enflasyonu, beklentilerden iyi ve 0,97 ile 1 puanın altında geldi. Merkez Bankası’nın fonlama maliyeti 11,38’lere doğru çıktı. Ve bunun kademeli olarak, 12’lere doğru çıkması bekleniyor.

Merkez’in 10,25’lik politika faizi, yaklaşık olarak 10,72’lerdeydi. 60 baz puan artış olduğunu görüyoruz.

MERKEZ, 125 BAZ PUAN FAİZ ARTIRACAK

Akyoldaş, 1 puanın altında gelen enflasyonda, ezber bozarak yükselen giyim ve ayakkabı sektörü için, geçmişten gelen bir maliyet yükü olduğunu, yeni sezonla birlikte maliyetin fiyatlara yedirildiğini belirtti.

Akyoldaş, Merkez’in 1,25 faiz artıracağını kaydederek,

‘Dövizin ateşi düşmüyor. Borsa’da 117 bin sınırına dayandık. Dövizde düşüş yaşanmadığı için, borsaya da temkinli bakıyorum.’ dedi.

MERKEZ, HAMLELERİNİ GECİKTİRMEMELİ!

Dövizde beklenen düşüşün, borsada ise yükselişin gelmemesini değerlendiren, Akyoldaş, atılan adımların, tek başına güven tesis etmediğini ve arkasının gelmesi gerektiğini belirterek, ‘Dümeni kırdığında, tepki vermesi zaman alıyor.

Merkez, tedbirleri bekletmeden almalı’ dedi.

Döviz sepetinde üst sınırın 8.50 ve alt sınırın 8,35 olduğu tespitini yapan, Akyoldaş, ‘Bu durum beni tedirgin ediyor. Normal Şartlar Altında, aşağı yönlü algıyı çeviremiyorsak, sonraki hamleleri çok hızlı atmamız gerekir.’ dedi.

ABD’DE PİYASALAR YIKILACAK!

Akyoldaş, ABD seçimlerinde 11 puanlık bir fark olduğuna işaret ederek, ‘Radikal bir değişim için Borsa’da ciddi bir dalgalanma olması bekleniyor.

Yani Borsa Biden’i istemiyor ise ABD borsalarında ciddi bir dalgalanma görmeliyiz. Önümüzdeki 15- 20 gün tansiyon ekonomide tansiyon yüksek olacaktır.

Piyasaların Biden’ı kabul ettiği yaklaşımı doğru değil.

Paket varmış gibi yapan Trump, masadan çekildiği anda, piyasalar aşağı doğru yıkılacaktır.

Dow endeksi 26’nın altını görecek ve piyasalarda yüzde 8’lik kayıp olacaktır. Bu durumda, iki lider arasındaki fark eriyebilir’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal