Sağlık Nedeniyle Erken Emeklilik

Türkiye’de hem engelli hem de hastalık sebebiyle işgücü kaybına uğramış milyonlarca madur var. İşte bu kişiler daha düşük primle emekli olabiliyor. Buna ‘malülen (sağlık sebebiyle) emeklilik’ adı veriliyor

28.06.2019-13:26 - (Son Güncelleme: 28.06.2019-13:18)

Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli koşul, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna ilişkin sağlık kurulu raporu. Bu raporun alınabilmesi için kişilerin bulundukları il ya da ilçedeki SGK merkezlerine başvurmaları ve yetkili hastanelere gönderilmeleri gerekiyor. Yani SGK’nın sevki şart. Her engelli, malul sayılmıyor çünkü burada belirleyici faktör olan işgücü kaybının yüzde 60 ve yukarı olması.

10 YILLIK SİGORTA  

Bir de malulen emekli olabilmek amacıyla çalışma gücü kaybında dikkate alınan rahatsızlıkların ilk defa sigortalı olunan tarihten sonra başlamış olması gerek. Kişi, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu belgelemesine rağmen, en az 1800 gün prim ödemesi lazım. Malul kişinin en az 10 sene sigortalı olması da aranan diğer bir koşul.

5 YILLIK PRİMLE  

Malul kişi eğer başka birisinin sürekli bakımına muhtaç bir halde ise 10 senedir sigortalı olma şartına tabi olmaksızın malullük aylığı alabilir. Fakat sağlık kurulu raporunda bu yönde bir ibare yoksa, bu durumda sigortalının malul sayılabilmesi için hem 5 yıl ödenmiş priminin olması hem de en az 10 senedir sigortalı olması gerekir.

KANSER HASTALARINA  

Malulen emeklilik koşullarında yapılan değişikliklerle kanser hastalarına 18 ay malullük maaşı sağlanıyor. Süre, hastalığına göre 24 aya kadar uzayabiliyor. Kanser türüne göre değişmekle beraber, malullük aylığı almak için gerekli prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık koşullarını sağlayan kanser hastalarına, teşhisten itibaren 1 sene içinde başvurmaları koşuluyla sağlık kurulu raporu aranmadan malullük aylığı veriliyor. 18 ay sonra duruma göre aylık alıp almayacağına ilişkin karar veriliyor.

GERİDE KALANI DA İSTEYEBİLİR  

Malulen emeklilik işlemleri 5-6 ay kadar sürebiliyor. Bu sürede malul vefat ederse mirasçısı hakediş tarihinden itibaren parayı talep edebiliyor. Mirasçıya ödeme, vefat eden malule ilişkin rapor çıktıktan sonra yapılıyor. Bağkurlu’ların malul aylığı bağlatabilmesi için SGK’ya prim borcu bulunmaması gerekiyor.

ORGAN NAKLİNDE MUAYENE TEKRARI  

Organ nakli (böbrek, karaciğer, akciğer, kalp gibi) olanlar da malul durumunda sayılıyor. SGK, hangi organ nakli ya da sağlık sorunu neticesinde malul olunacağını tahmin edebiliyor. Bu sebeple malulen emekli olan kişiye ‘2 sene sonra muayeneye gel’ diyebiliyor. Bu muayene işgücü kaybı yüzde 60’ın altında tespit edilirse maaş askıya alınıyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal