Riyad’ın Türkiye Boykotunun Perde Arkası!

Türk ürünlerine, Suudi boykotunun ardında, Katar geriliminin yanı sıra, İsrail ürünlerinin pazara girişi yatıyor. Aclan, Türk ürünlerine boykotu yinelerken, gözler Türk Dışişleri’nde!

15.10.2020-15:45 - (Son Güncelleme: 15.10.2020-15:58) Riyad’ın Türkiye Boykotunun Perde Arkası!

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

2017’nin ikinci yarısına girerken, S. Arabistan’ın, yanına müttefikleri Bahreyn ve Mısır’ı da alarak, Katar’ı boykotunda, Türkiye Doha’nın yanında yer almıştı. Bu olayla başlayan, Türkiye, Suudi Arabistan gerilimi, an itibariyle Türk ürünleri boykotuna dönüştü.

Türk iş dünyası, işe uluslararası yatırımcıların Türkiye'den çekilmesi baskısı da gelince, Dışişleri Bakanlığı'nın devreye girmesini bekliyorlar.

Suudi bir gazetecinin twitter mesajı ile başlattığı, akabinde, Suudi Ticaret Odası ve Prens Suud’un da, ‘Türk ürünlerine boykot’ çağrısı uygulansa da, hiçbir zaman resmi bir şekilde ifade edilmedi.

ACLAN, TÜRK BOYKOTUNU YİNELEDİ!

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Konseyi Başkanı Aclan bin Abdulaziz el-Aclan, daha önce yaptığı boykot çağrısını, daha net ifadelerle tekrarladı.

Saraya yakın isimlerin de bulunduğu, sosyal medyadan sürdürülen, Türk ürünleri boykot çağrısını yineleyen, Aclan, daha önce de 3 Ekim'de benzer bir paylaşım da bulunmuştu.

Suudi Arabistan'ın yarı resmi boykotunun ardında, İsrail ürünlerinin Bahreyn ve BAE yoluyla, S. Arabistan pazarına Türkiye’den gelen ürünlerin yerini ikame edebileceği iddia edildi.

SUUD’LAR DTÖ KORKUSUYLA GAYRİRESMİ DAVRANIYOR!

Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE'nin geçtiğimiz ay İsrail ile normalleşme anlaşmalarının arkasında, Tel Aviv ile Riyad hükümetlerinin gayri resmi yakınlaşmasının işareti kabul ediliyor.

Suud şirketlerine tek tek taahhütname imzalatılarak, Türk ürünlerini boykot etmeleri, Türkiye’de yatırım yapmamaları, varsa yatırımlarını çekme baskısının yanı sıra, Indigo gibi uluslararası moda şirketlerine de, ‘Türkiye üretimini bırak’ çağrısı yapıldığı kaydedildi.

Suudi yetkililerin, boykotu resmi ağızlardan inkar etmelerinin ardında, Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) açılacak bir dava korkusu bulunuyor.

8 MESLEK ÖRGÜTÜ UZLAŞI ÇAĞRISI YAPTI

Türkiye’de bu harekete karşı, 8 meslek ve sivil toplum kuruluşu, geçen hafta, Suud yetkililere hitaben uzlaşı çağrısı yapmıştı.

Haber 365 Eylül ayı boyunca konuyu gündemine taşımış ve 1 Ekim itibariyle Suud boykotunun gelebileceğini ifade etmişti.

Kimi haber kaynaklarında Suudi Arabistan’ın Türk ürünlerine boykotunun etkisinin olmayacağı açıklansa da, konunun hiç de hafifsenecek bir durumu yok.

TÜRKİYE’NİN İHRACATI 3,5 MİLYAR DOLAR

2019 verilerine göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 5,1 milyar dolar. Türkiye’nin, Suudi Arabistan’a ihracatı, 3,5 milyar dolar düzeyinde.

MODA DEVLERİNE TÜRKİYE’DEN ÇEKİLİN BASKISI

Bununla birlikte, daha önemlisi, Türkiye’de yatırım yapan şirketlerle, moda devlerine Suudi yetkililerin baskı yaparak, Türkiye’den yatırımınızı çekin, demesi.

Türk dış işleri zamanında ve doğru hamlelerle önce uzlaşıyı, olmuyorsa, davasını Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) taşıması bekleniyor.

Uzmanlar, aksi halde, dünyanın en önemli beş tekstil merkezi arasında gösterilen, Türkiye’nin, pazar payını, Bangladeş gibi ülkelere kaptırabileceğinin altını çiziyorlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal