Merkez Bankası Açıkladı! İşte Enflasyonun Nedeni

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, "Fiyatlardaki artışlar alt gruplar geneline yayılmış, enflasyondaki yükselişin ana sürükleyicisi temel mal, gıda ve enerji grupları olmuştur" ifadeleri yer aldı.

04.10.2018-10:17 - (Son Güncelleme: 04.10.2018-10:18) Merkez Bankası Açıkladı! İşte Enflasyonun Nedeni

Merkez Bankası, Üretici fiyat gelişmelerinin özellikle enerji ve ara malları kanalıyla maliyet baskılarının çok fazla güçlendiğini gösterdiğini belirtti.

Merkez Bankası "Eylül Ayı Fiyat Gelişmeleri" raporunu ilan etti. Raporda bulunan önemli bilgiler şu şekilde:

"Eylül ayında tüketici fiyatları yüzde 6,30 oranında yükselmiş ve senelik enflasyon 6,62 puan çıkarak yüzde 24,52 olmuştur. Fiyat yükselmeleri alt gruplar geneline yayılmış, enflasyondaki yükselişin ana maddesi temel mal, gıda ve enerji grupları olmuştur.

Yakın zamandaki döviz kuru gelişmelerinin etkileri birçok kalem üzerinde hissedilebilir ölçüde görülürken, genellikle temel mallarda senelik enflasyon dayanıklı tüketim malları öncülüğünde kayda değer bir artış göstermiştir. Bu zamanda başta hizmetler olmak üzere döviz kuru geçişkenliği görece düşük olan kalemlerde dahi fahiş fiyat artışları kaydedilmesi dikkat çekmiştir. Üretici fiyat gelişmeleri bilhassa enerji ve ara malları kanalıyla maliyet baskılarının pek fazla güçlendiğini göstermiştir. Bu görünüm altında çekirdek göstergelerin senelik enflasyonu ve ana eğilimi sert bir yükseliş sağlamıştır.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal