Kredi Notu Ne Kadar Objektif, Ne Kadar Siyasi?

Uluslararası kredi kuruluşları Türkiye’ye yatırım yapılabilir ülke notu vermekte oldukça cimri iken, not kırarken aceleci ya da siyasi mi davranıyor? Konuyu, Haber365 Ekonomi Servisi masaya yatırdı.

14.09.2020-12:46 - (Son Güncelleme: 14.09.2020-16:23) Kredi Notu Ne Kadar Objektif, Ne Kadar Siyasi?

Haber365 Ekonomi Servisi

Türkiye’yi değerlemeye geldikleri, 1992- 94 yıllarında, S&P, Moody’s ve Fitch Türkiye’ye yatırım yapılabilir notunu, BBB ile vermiş, sonradan kırılan bu not için Türkiye yıllarca beklemek zorunda kalmıştı.

KREDİ NOTUMUZUN YAKIN TARİHİ

2012 yılının son çeyreğinde en alt basamak olan, BBB- ile Sıfırcı Hoca olarak anılan Fitch’ten, yatırım yapılabilir notunu alan Türkiye’yi akabinde Moody’s de, 2013’te yatırım yapılabilir notunu, Baa3 ile değerlendirmişti.

En az iki kredi derecelendirme kuruluşunun, yatırım yapılabilir notu ile Türkiye, küresel ekonomiden ülkesine yatırım çekmeye başlamıştı.

İLK KIRILMA NOKTASI 2017

Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notu, 2017 yılına kadar devam etti ve bu tarihten sonra, Sıfırcı Hoca Fitch, notu, BB+’ya, yani yatırım yapılabilir seviyenin altına çekti.

Bu kararın ardında, Fetullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişimi sonrası, alınan tedbirler gösterilmişti. Ve kararın siyasiliği tartışmaya açıldı.

ÖNCE TERÖR ÖRGÜTÜ SONRA dOĞUAKDENİZ GERİLİMİ

12 Eylül 2020 itibariyle Moody’s, sürpriz bir kararla Türkiye’nin kredi notunu bir kademe düşürerek, B1’den, B2’ye indirdi. Ve Türkiye ekonomisinin altındaki ülkelerin seviyesine indirildi.

Moody’s, Türkiye’nin notunu kırarken, Doğu Akdenizde’ki gerilimi ima ederek, ‘dış kırılganlık’ sözünü kullanması ve özel sektörün döviz cinsinden borcu için mali tamponlardaki aşınma ve kurumsal zorluklara işaret etti.

Kredi kuruluşlarının verdikleri kararın siyasi boyutunun olması, siyasi ilişkiler üzerinde etki hedefiyle alınabiliyor. Sonuç olarak, ekonomik öngörü ile desteklenmiyorsa yatırımcılar yanıltabilir.

Türkiye, sanayi verilerine, nisan ile temmuz ayını masaya yatırdığımızda, aylık bazda yüzde 8.5 ile Avrupa’nın en hızlı sanayi endeksini büyüten ülkesi olduğunu görüyoruz. Türkiye bu büyümeyi, sanayi ve imalat endeksinin lokomotifliğinde sürdürüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal