İthalatta 800'den Fazla Ürüne Ek Gümrük Vergisi Getirildi

İthalatta 800'ün üzerinde eşya için eylül ayının sonuna dek ürün bazında değişen oranlarda % 30'a kadar ek gümrük vergisi uygulanacak. Bu tarihten sonra da 10 puana kadar daha düşük oranlarda ek gümrük vergisi getirildi.

20.05.2020-12:56 - (Son Güncelleme: 20.05.2020-12:57) İthalatta 800'den Fazla Ürüne Ek Gümrük Vergisi Getirildi
İthalatta 800'ün üzerinde eşya için eylül ayının sonuna dek ürün bazında değişen oranlarda % 30'a kadar ek gümrük vergisi uygulanacak. Bu tarihten sonra da 10 puana kadar daha düşük oranlarda ek gümrük vergisi getirildi.

Konuyla alakalı İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Coronavirüs salgınının Türkiye ekonomisi üzerindeki negatif etkilerinin azaltılması ve yerli sanayinin artan ithalat baskısına karşı muhafaza edilmesi için verilen karar kapsamında, 800'ü aşkın üründe ek gümrük vergisi alınacak.

Bu karara göre, 800'ün üstünde muhtelif ürün için 30 Eylül'e kadar geçici olarak eşya bazında değişen oranlarda % 30'a kadar, bu tarihten sonra da 10 puana kadar daha düşük oranlarda ek gümrük vergisi alınacak.

Karar boyutunda iş makinesi, beton karıştırma, vinç ile pompa araçları, püskürtme alet ve makineleri, paketleme ve ambalajlama makineleri, yiyecek ve içecek imal makineleri ve presler, metal işleme makineleri, tarım makine ve aletleri, enjeksiyon makineleri, tel kesme işleme makineleri, süt sağma makineleri, kağıt işleme makineleri benzeri ürünler yer alıyor.

Aynı zamanda, kalender ve hadde makineleri, zımbalı kesme tezgahları, torna tezgahları ve aynaları, yassılaştırma tezgahları, taşlama tezgahları, delme tezgahları, lehim ve kaynak makineleri, ciltleme makineleri, otomatik satış makineleri, baskı makineleri, hava ile sıvı pompaları, büro makineleri, kompresörler benzeri ürünler de karara dahil oluyor.

TELEVİZYON ALICI CİHAZLARI DA LİSTEDE

Dikişli ve dikişsiz çelik borular, demir çelikten teller ve kablolar, gemi zincirleri, demir çelikten levha, inşaat malzemesi, elektrik teçhizatı, elektrik izolatörleri, depo-sarnıçlar, mermer, traverten, granit, ateş tuğlası, alüminyumdan teller, radyatörler ile kablolar, alüminyumdan şerit ve levhalar benzeri ürünlerin dış alımın da ek gümrük vergisine tabi olacak.

Alüminyum folyo, transmisyon kolonu, konveyörler, transmisyon milleri, ateşleme bujileri, elektrik akümülatörleri, dikiz aynaları, fren balataları, krikolar, römorklar, kornalar, pnömatik aletler, PVC kaplamaları ve levhalar, kauçuk ile plastikten boru ile hortumlar, gaz sıvı ve elektrik sayaçları, fişekler, kontak lensler, fotokopi baskı ve yazı kağıtları, camlar ve camdan eşyalar, su ısıtıcıları, şerit metreler, televizyon alıcı cihazları, hoparlörler, projeksiyon perdeleri, elektrikli işaret cihazları, termometreler, basküller, vatka ile keçeler, yarı mamul deriler, tabi mantar ve mantardan eşya ile öteki belirlenen ürünlerle ilgili olarak da konu olan karar yürütülecek.

Ek gümrük vergisi, gümrük idareleri tarafından dış alımda alınan gümrük vergileri ve öteki mali sorumluluklardan ayrı olarak tahsil olunacak ve genel bütçeye irat kaydedilecek.

Konu olan ürünlerin Dahilde İşleme Rejimi boyutunda ithal edilerek işlem görmüş ürün olarak ihracı durumunda var ise karşılayıcı verginin hesaplanmasında bu kararlar uygulanmayacak.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal