İkinci Emeklilik Şansı Geliyor!

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 1 Ocak tarihi itibarıyla küçük esnafa da imkân sağlanacak. 5-9 çalışanı olan işyerleri Ocak ayında sisteme dahil olacak. 45 yaş altında çalışanlara ikinci emeklilik gelecek.

15.11.2018-09:27 - (Son Güncelleme: 15.11.2018-09:17)

Çalışanlara ikinci emeklilik sağlayacak zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 2017 senesi itibarıyla başlamıştı. İlk başta fazla çalışanı bulunan şirketler sisteme dahil oldu. Şimdi Ocak ayı itibarıyla sıra küçük işletmelere geldi. 5 ile 9 çalışanı arasında personeli olan şirketler de 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren sisteme girecek. Bu şirketlerde görevli olan 45 yaş altındaki sigortalılar BES'e girecek ve birikimleri için bir hesap oluşturulacak.

Bütün bu işlemleri işveren sağlayacak ve bir BES şirketiyle anlaşarak çalışanlarını oraya kaydettirip primlerini verecek. Bu sistemde öncelikle çalışanlar zorunlu olarak kayıt oluyorlar. Ardından cayma hakkını kullanmak isteyen sistemden çıkabiliyor. Cayma hakkını kullanan çalışanlardan yapılan kesintiler ise iade ediliyor. Kalmak isteyen çalışan için ise devletin çok önemli destekleri bulunuyor.

MAAŞA GÖRE TASARRUF

Personellerin katkı payları işverenleri tarafından ücretlerin kesilerek bireysel emeklilik şirketine yatırılıyor. Burada personeller için ek bir işlem yapmaya lüzum kalmıyor. İşverenin parayı yatırdığı hesap ise çalışanın kontrolünde oluyor. Bireysel emeklilik sözleşmesine verilecek katkı payı, çalışanın brüt ücretinin yüzde 3'ü kadar oluyor. Örneğin brüt ücreti 3 bin lira olan bir çalışan için kesinti miktarı 90 lira olarak belirleniyor. Fakat isteyen çalışan bu miktarı istediği kadar yükseltebiliyor.

DEVLET 1.000 LİRA YATIRIYOR

Sistemde kalan personellerin hesabında yalnızca kesintiler birikmiyor. Devletin üç ayrı katkısı bulunuyor. İlk önce her ay yatırılan kesintinin yüzde 25'i kadar bir payı da devlet hesaba yatırıyor. Devlet katkıları sadece bu kadar değil. Sistemde kalmayı seçen çalışanın hesabına bunun yanında 1.000 lira da devlet katkısı olarak ödeme yapıyor. Bütün bunlara ek olarak süre sonunda emeklilik hakkını kazanan çalışanın tüm birikimlerinin yüzde 5'i kadarı daha hesabına ilave ediliyor.

İŞVERENLER NE YAPACAK?

İşverenlerin ilk önce, en az bir emeklilik şirketi ile emeklilik sözleşmesi imzalaması gerekiyor.
İşverenler personelin ücretinden kesilen miktarı emeklilik şirketine verecek.
İşveren katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın birikiminde meydana gelebilecek parasal kaybı telafi etmek zorunda.
Ayrıca işverenler, çalışanların katkı paylarının yönlendirileceği fonlara yönelik olarak 'faiz içeren' veya 'faiz içermeyen' şeklinde tercihlerini almak, tercihte bulunmayanlar adına tercihte bulunmakla yükümlü bulunmakta.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal