Haber365 Ekonomik Gelişmeleri 15 Gün Önce Bildi!

11 Eylül'de, Doğu Akdeniz gerilimi, Türkiye'de Borsa'nın 113 bin endeksi göreceği, hatta Merkez'in, faiz arttırımını bile öngördük. Yani, piyasalar için sürpriz olsa da, Haber365 okurları için sürpriz yoktu!

25.09.2020-15:57 - (Son Güncelleme: 25.09.2020-16:16) Haber365 Ekonomik Gelişmeleri 15 Gün Önce Bildi!

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

11 Eylül’de, Cenk Akyoldaş ile birlikte değerlendirdiğimiz, piyasa analizinde, ABD borsalarından, Türkiye’de Borsa Endeksinin 113 bine geleceğine, Doğu Akdeniz’de yumuşamanın olacağına, hatta, (piyasalar sürpriz olarak nitelese de) sepette, 8,35’i gören Merkez’in, faiz silahını ateşleyeceğine kadar ki öngörümüzü paylaştık.

Öyle de oldu!

11 Eylül tarihli analizde, Merkez’in 8,35’lik sepetle faizleri arttıracağını belirtmiş, 24 Eylül tarihli Merkez Bankası toplantısında, faizler 2 puan artışla 10,25’e çekilmişti.

25 Eylül’de ise BDDK’dan, TL’yi güçlendirmek için yapılan swap hamlesinin zamanlamasını nasıl okumalıyız?

TL’NİN DEĞER KAZANMA DÖNEMİ

Sermaye Piyasaları Uzmanı ve Portföy Yöneticisi  Cenk Akyoldaş, zaman ve şartların TL’nin değer kazanma vaktinin göstermesiyle, Merkez’in aksiyon aldığını belirtiyor.

FAİZ KADEMELİ OLARAK 12’YE ÇEKİLECEK!

Akyoldaş, kademeli olarak, faizlerin daha sonra, 11,75 ve 12’ye çıkarılarak, yabancıların ilgisinin çekileceğini kaydetti.

Endonezya, Meksika, Rusya Brezilya ve Güney Afrika ile Türkiye’nin oluşturduğu sepete baktığımızda, farklı zaman dilimlerinde, farklı hareketler yapsak da, bir yılın sonunda, TL’nin bu sepetle aynı sınırlar içinde kaldığını gördük.

YABANCILAR TL’YE YATIRIM YAPACAK

Haziran ayından Eylül’e kadarki sürede, diğer ülkelerin dolar karşısında sabit kalırken, Türkiye, yüzde 15 değer kaybetti.

Ve şimdi yabancılar için, bu yüzde 15’lik döngünün tamamlanması için, TL’ye yatırım yapmaları bekleniyor. İşte bu süreçte, TL’ye yatırım iklimini hazırlamak adına, BDDK’dan bir swap hamlesi geldi.

YEP 2 EKİM’DE AÇIKLANACAK!

Yeni Ekonomi Programı (YEP) Doğu Akdeniz Toplantısı sonrası, 2 Ekim sonrası açıklanacak.

YEP ile piyasalar, uygulamları görmek için, pakete 3-6 ay kredi verir.

ALTININ ONSU 1825 DOLARA GERİLEYECEK!

Akyoldaş, altının onsunda, üstelik de birkaç gün içerisinde 1825 dolara kadar bir geri çekilme bekliyor.

ALTIN, 4-5 AY 1825 DOLARDA BEKLEYECEK

1825- 2 bin dolar bandında 4-5 ay geçirmesi gerekir ve bu sürenin yarısının geçtiğini anımsatıyor.

BORSA, 119 BİNE GİDECEK!

YEP ile yatırım araçlarında, paranın yönünü Borsa’dan yana kullanacağını belirten, Akyoldaş, BİST 100 Endeksinin 110 binin üzerinde kaldığı sürece, yeni yönün, 119 bin olacağı, tespitini yaptı.

Yatırımcılara, birikimlerini aynı enstrümana oynamamalarını öneren, Akyoldaş’ın ağırlıklı sepeti, Borsa’dan oluşsa da, altının, hatta doğru zamanlama ile bir miktar dövizden oluşuyor.

ABD’DE SEÇİM ÖNCESİ BİR DALGALANMA OLACAK!

Önümüzdeki günlerde, ABD piyasalarının, çalkantıya gireceğini belirten Akyoldaş, Türkiye’nin de ABD’deki çalkantıyla, Borsa’da satış baskısı yaşayacağını kaydetti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal