'Gesi Bağları' Koruma Altına Alınıyor

Önceki dönemlerde üzüm bağlarıyla salan fakat zamanla üzüm yetiştiriciliğinin azaldığı Kayseri'de, kaybolmaya yüz tutmuş üzüm çeşitleri koruma altına alınıyor.

05.10.2019-14:54 - (Son Güncelleme: 05.10.2019-14:40)

 

Üzüm bağlarıyla bir zamanlar türkülere konu olan ancak giderek üzüm yetiştiriciliğinin azaldığı Kayseri'de, kaybolmaya yüz tutmuş üzüm çeşitleri koruma altına alınıyor.

"Gesi Bağları", "Germir Bağları", "Erkilet Güzel Bağlar Bozuyor" gibi türkülerde konu alan Kayseri'deki üzüm yetiştiriciliği, eskisi kadar ihtişamlı olmasa da, kentte bağ bozumu, vatandaşların kendi pekmez ve üzüm ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde etkili oluyor.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından gerçekleşen projeyle kaybolmaya yüz tutmuş üzüm çeşitleri hem koruma altına alınıyor hem de genetik yapıları tespit ediliyor.

ERÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Uzun, Kayseri'nin de içinde bulunan Kapadokya bölgesinin, antik çağlardan beri bağcılığın yoğun yapıldığı bir bölge olduğunu dile getirdi.

'ÜZÜM ÇEŞİTLİLİĞİ AZALIYOR'

Günümüzde Ege ve Akdeniz bölgesine istinaden, bu bölgenin artık bağcılıkta arka sırada yer aldığını belirten Uzun, "Üzüm çeşitliliği açısından Kayseri, geçmişten bu yana yetiştiricilik yapıldığı için oldukça zengin. Yetiştiriciliğin azalmasıyla bu bölgedeki üzüm çeşitleri yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutmakta. Biz bu çalışmayı geniş anlamda çeşitlilik barındıran üzüm genotiplerini korumaya almak, çoğaltmak ve daha sonra kullanmak adına başlattık." açıklamasını yaptı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal