Elektrik ve Doğal Gaz Faturalarına Afet Ertelemesinde Gecikme Maliyetini Bakanlık Karşılayacak

Elektrik ve doğal gaz faturalarına afet ötelemesinde gecikme maliyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aracılığıyla ödenecek.

10.06.2020-11:38 - (Son Güncelleme: 10.06.2020-11:38) Elektrik ve Doğal Gaz Faturalarına Afet Ertelemesinde Gecikme Maliyetini Bakanlık Karşılayacak
Elektrik ve doğal gaz faturalarına afet ötelemesinde gecikme maliyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aracılığıyla ödenecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, toplum yaşamını etkileyen afetler sebebiyle afet olan yerlerde elektrik ile doğal gaz kullanım bedellerinin tahakkuk ve tahsilatının ötelenmesinin temel esasları belirlendi.

Bakanlığın, Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Elektrik ve Doğal Gaz Tüketim Bedelleri Tahakkuk ve Tahsilatlarının Ertelenmesi Hakkında Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak 2020 tarihinde itibaren geçerli olmak üzere uygulamaya konuldu.

Bu yönetmeliğe göre, afetler sebebiyle en çok 1 sene kadar ertelenmesine karar alınan elektrik ve doğal gaz kullanım bedellerinin tahakkuk ve tahsilatıyla ilgili, konu olan ertelemeden kaynaklanan anapara dışındaki tüketicilerden tahsil edilmeyen bedellerle ilgili finansman maliyeti gecikme zammı miktarını geçmemek üzere Bakanlık bütçesinden ödenecek.

Ertelemeyle ilgili esaslar, zaman ve erteleme sebebiyle firmaların katlanacağı finansman maliyetiyle ilgili analizler Bakanlık aracılığıyla düzenlenerek Hazine ve Maliye Bakanlığına sunulacak.

Bu kapsamda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Bakanlık aracılığıyla belirtilen finansman maliyetiyle ilgili uygulama esasları firmalara bildirilecek.

Firmalar, tüketim bedellerinin tahakkuk ile tahsilatının ertelenmesi sebebiyle geçen ay içerisinde katlandıkları finansman miktarını, izleyen ayın ilk beş iş günü içerisinde EPDK'ye iletecek.

Finansman maliyetleri, alakalı dönemin gecikme zammı miktarını aşamayacak.

Alakalı ayla ilgili finansman maliyetleri, firmanın başvurusundan itibaren yedi iş gününde EPDK aracılığıyla hesaplanarak alakalı firmanın banka hesap bilgileriyle beraber Bakanlığa yollanacak. Bakanlık, finansman maliyeti miktarlarını EPDK aracılığıyla yapılan bildirimi takiben beş iş gününde alakalı hesabına gönderecek.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal