Ekonomide En Çok Kullanılan Terimler

Günümüz hayatı piyasadaki durumları bilmek için ekonomide en çok kullanılan terimler bilinmelidir. Çünkü bu terimlerin bilgisi sayesinde ekonomik olayların takibi rahatlıkla gerçekleştirilir.

27.07.2020-10:47 - (Son Güncelleme: 27.07.2020-10:45) Ekonomide En Çok Kullanılan Terimler

Ekonomide en çok kullanılan terimler ekonomi ile ilgili olanların bildiği ve anlamını açıklayabildiği terimlerdir. Bu terimler başlıca olanları şunlardır.

Açığa Satış

Menkul kıymet senetlerinin satılması ile ortaya çıkan bu ekonomik terim hesapta bulunmaması durumunda ortaya çıkar.

Arbitraj

Fiyat farkından yararlanmak anlamına gelen arbitraj ekonomide kar elde etmede büyük önem arz eder. Fiyat farkından yararlanarak para, kıymetli maden, tahvil ve hisse senedi alıp satma işleminin gerçekleşmesi arbitraj sayesinde meydana gelirken farklı piyasaların araştırılıp öğrenilmesi bu yöntemde önemlidir. Çünkü ucuz piyasa bulunup bu piyasadan alınan ürünler pahalı piyasada satılır. Aslında ticaret kazancı olan durum kar elde etmek isteyenlerin başvurduğu yöntemdir.

Birincil Piyasa

İlk satışın gerçekleştiği piyasa ürünlerin sonraki durumlarda fiyatlarını etkiler. Hisse senetlerinin halka arz edilmesi sonucu tasarruf etmek isteyenlerin karşılıklı geldiği piyasa ilk adımlar için önemlidir.

Borsa Emirleri

Fiyatı değil miktar belirtmede görevli olan emirler ekonomide çeşitli halde piyasadadır. Müşteri emirleri, üye temsilcileri tarafından bilgiler bilgisayarlara işlenir ve kaydedilme aşaması gerçekleştirilir.

Cari Oran

Bir firmanın gücünü gösteren terim ekonomide en çok kullanılan terimler arasında yerini alır. Borcunu ne kadar kısa süre içerisinde ödeyebiliyorsa firma cari oranı da o kadar etkilenir. Oranın küçülmesi demek borç ödeme güçlülüğünün azalması demektir.

Cari Açık

İthalat ile ihracat arasındaki fark cari açığı meydana getirir. Bu yüzden bir ülkedeki alım ve satım gücü cari açığın oluşmasını da etkiler.

Deflasyon

Ekonomide olan arz meselesi, talebin oluşması deflasyon teriminin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Direnç Noktası

Fiyat artışlarının yoğun olarak yaşanması ardından durdurulan seviye direnç noktası olarak kabul edilir. Bir malın satış çizelgesi direnç noktasının belirlenme aşamasında önemli olur.

Emtia

Gıda ürünleri, hayvansal ürünler ve petrol gibi ürünlerin piyasa oluşumundaki adıdır emtia.

Enflasyon

Günümüzde bir malın piyasa değerinde değişimleri sıklıkla görülebiliyor. Ürün veya hizmet hangi alanda piyasa durumu varsa bu durumun fiyat değişikliklerinin yüzdeye yansıtılmış durumu enflasyon olarak adlandırılır. Enflasyon ülkelerin güçlerini de gösterebilmede etkili bir ekonomik terimdir.

Hazine Bonosu

Bir çeşit borçlanma senedi olan hazine bonosu, Hazine tarafından verilir. Vadesi 1 yıldan kısa süreli çıkartılır. İskontolu ile işlemini görerek borç verimi gerçekleştirilir.

Yatırım Fonları

Halktan toplanan fonlar sonucu portföyün yönetilmesidir. Bu portföyün yönetilmesi ise hisse senedi, kira sertifikaları gibi sermaye piyasası araçlarından ve altın ile diğer kıymetli madenlerden oluşması meydana gelir. Portföyün yönetilmesi amacıyla ortada olan mal varlığı yatırım fonlarına etkisi olur.

Valör

Tarih belirten valör terimi parasal olarak kredi ya da mevduat hesaplarının oluşmasında faiz işlemlerinin başlatılmasıyla gerçekleşen ilk tarihtir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal