Ekonomide Emisyon Nedir?

Ekonomide bir terim olan emisyon para ile alakalı bir kavramdır. Bir ülkede piyasaya sürülen ekonomiye can veren unsurların ilk kez sürülme aşaması olan emisyon ekonomide emisyon nedir sorusunu soranların aradığı cevaptır.

27.07.2020-10:45 - (Son Güncelleme: 27.07.2020-10:44) Ekonomide Emisyon Nedir?

Aslı Fransızca kökenli olan bu kelime ekonomik bir terim anlamındadır. Fransızca olan “emission” kelimesinden dilimize emisyon olarak geçen terim sözlük anlamında ekonomi demektir. Ekonomide emisyon nedir sorusu sorulduğu zaman ise ekonomik unsurların ihraç edilmesini, onların çıkarılması ve yayılmasıyla alakalı anlamı ifade eder. Emisyon, ekonomi ile ilgili olanların bildiği ve bilmesi gereken terimler arasında yerini ilk başta alır. Türkiye’de emisyon ise kağıt paraların, tahvillerin, hisse senetlerinin piyasaya ilk defa sürümünün gerçekleştirilmesi ile meydana gelir. Para kapsamında olan demir paraların ilk defa sürülmesi bu kapsam içine girmiyor. Çünkü parasal konularda asıl etkisi olan kağıt para emisyonun sürümünde etkili olur.

Emisyon Hacmi Nedir?

Merkez bankacılığın bastığı paraları piyasaya sürmesi emisyonun oluşmasını sağlıyor. Ekonomide emisyon nedir sorulduğunda kağıt para, tahvil ve bono, hisse senetleri gibi ekonomik unsurların ilk kez piyasaya sürülmesine adı verildiği bilinir.  Emisyon kavramı ise Hazine tarafından dolaşıma çıkarılan madeni paraların toplamında emisyonun hacmini oluşturur. Emisyon hacmi aslında bireylerin taleplerinin ortaya çıkmasını da sağlayan bir yöntemdir. Piyasada dönen paranın durumunu verilerle ortaya koyar.

Emisyon Hacmi Nasıl Şekillenir?

Emisyon hacmi piyasada dolaşan paranın toplanmasıydı ve temel olarak, bireylerin ve bankaların nakit talebine göre belirlenir. Emisyon hacmi Merkez Bankasının düzene oturulmamış para basımı ile genişliği artmayı yaşamaz. Çünkü emisyon hacmi paranın fazla olması ile alakalı gelişmez. Paranın miktarının değil, elde edilebilirliğinin, yani parayı elde etme maliyetinin belirlenmesine bakan emisyon hacmi maliyetin gücünün ortaya çıkmasını sağlayan bir durumdur. Emisyon hacmini asıl etkileyen bu sebeple durum ekonomide bulunan birimlerin parayı talep etmesidir. Para talebini ise faiz oranları sebebiyle Merkez Bankasından borç alan bankalar belirliyor. Belirli zamanlar içerisinde değişimlerin yaşanması nasıl ki piyasayı etkiliyorsa emisyon hacmini de etkilemesi doğal bir durum olarak ortaya çıkar. Özellikle dini bayramlar olan Ramazan ve Kurban bayramları piyasada hareketliliği oluşturduğu için emisyon hacminde de değişikliği meydana getirir.

Emisyon Ne İşe Yarar?

Emisyon üzerinde yaşadığı değişiklikleri bankalar üzerinden daha belirgin ve etkili olarak yaşar. Bankalar oluşturdukları mevduatını arttırmayı başardığı zaman emisyon azalmasını yaşatır ama mevduatını azalttığı zaman ise emisyonun artmasına neden olur. Ülkedeki ihtiyacın oranına göre para basılması meydana gelir. Bu ihtiyaçlar sebebiyle piyasaya sürüm meydana gelir. Piyasada dolaşan para ülkenin ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik olduğu için ayriyeten ülkenin genel durumu da bu ekonomik terimlerle de belirlenmesi gerçekleşir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal