Eko-Nom

Küresel ekonomiyi teslim alan Kovid-19’da ilk vaka, 2019’un Aralık ayında ve Çin’de bildirildi. Peki, yeni tip koronavirüs öncesinde, dünya ekonomisi nasıldı?

20.09.2020-09:11 - (Son Güncelleme: 20.09.2020-15:54) Eko-Nom

Editörden

Herkese Maaş mı Geliyor?

Küresel ekonomiyi teslim alan Kovid-19’da ilk vaka, 2019’un Aralık ayında ve Çin’de bildirildi. Peki, yeni tip koronavirüs öncesinde, dünya ekonomisi nasıldı?

KÜRESEL SİSTEM İFLAS MI ETTİ?

Küresel ekonomide 87 trilyon dolarlık gelire karşın, 265 trilyon dolar borç var. Bu durum, 2.500 TL gelirine karşı 7.500 TL ve üstünde borcu olan ve cebinde üç kredi kartı bulunduran vatandaşa benziyor.

Yani borcunu, borçla ödeyen bir yapı, gerçek anlamda olmayan paranın sistemde kullanıldığı bir sistemden söz ediyoruz.

Düşünün ki, borcunu bir kredi kartı ile kapatan, sokaktaki Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, kredi kartı borcunu da diğer kredi kartlarıyla kapatmaya çalışıyor.

Kredi karnesine baktığımızda, Mehmet Ağa müflistir. (iflas etmiştir)

İşte, pandemi öncesi küresel ticaretin durumu, tam olarak böyleydi.

Peki, gelirin üç katı kadar borçlu bir yapı nereye evrilir?

Toprağın altında yıllarca enerji toplayan fay hatları nasıl ki, kendini bir deprem olarak ortaya koyarsa, ekonomide de durum böyledir.

Bununla birlikte, ekonomide enerjinin açığa çıkması ya bir dünya savaşıyla, ya küresel bir afetle ya da küresel bir salgınla (pandemi) ortaya çıkar.

PANDEMİNİN 4 ZEHİRİ

Pandeminin iş yapış şekillerini değiştirip, dünyada bazı mesleklerin yok olup, bazılarının ise doğma sürecini hızlandırdığı yapıda, zarar, kendini dört alanda ortaya koydu.

Önce insanların sağlığını bozdu, sonra korkutarak psikolojisini, ardından küresel ekonomiyi ve son olarak küresel demokrasi de, yerini daha otokratik bir yapıya bırakmak durumundadır..

Böyle bir yapı içerisinde, merkez bankaları karşılıksız para basarak, ki bu dünyada bir hiper enflasyona neden olacaktır, ekonominin çarkları dururken, geçici bir rahatlama getirdi.

Ekonomide biriken enerji, üç numaralı maddeyle, pandemiyle açığa çıkmış şimdi de, kapalı kapılar ardında, birinci maddeyle, yani olası bir dünya savaşı tehdidiyle baş etmeye çalışmaktadır.

KAPALI KAPILAR ARDINDA TVG SİSTEMİ TARTIŞILIYOR

Mevcut sistemi korurken, bir yandan da olası bir dünya savaşını engellemek için ara bir yol bulundu.

Dünyada Universal Basic Income (UBI) denilen, Türkiye’de ise Temel Vatandaşlık Geliri (TVG) olarak çevrilen sisteme göre, kayıtlı her bir vatandaşa, sistemin temel bir maaş ödemesine dayanıyor.

Küresel ticareti yöneten büyük sermaye gruplarından bu duruma itirazlar yükselse de, UBI ya da Türkçe ifadesiyle TVG giderek kendine daha fazla taraftar topluyor. 

Kapitalist sistem aks değiştirirken, oyunun kuralları kaçınılmaz biçimde değişiyor!

 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal