ECB Toplantısının Ana Gündemi Pandemi Acil Varlık Alım Programı Olacak

Piyasalar, yarın yapılacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısında ekonomiye destek olacak kararlar verilmesinin devam etmesini isterken, toplantının ana konusu Pandemi Acil Varlık Alım Programı olacak.

03.06.2020-11:33 - (Son Güncelleme: 03.06.2020-11:25) ECB Toplantısının Ana Gündemi Pandemi Acil Varlık Alım Programı Olacak
Piyasalar, yarın yapılacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısında ekonomiye destek olacak kararlar verilmesinin devam etmesini isterken, toplantının ana konusu Pandemi Acil Varlık Alım Programı olacak.

Toplantıda, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nda neredeyse 250-500 milyar euro bir artış olması isteniyor.

Ekonomistler, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nda güncelleme yapılacağını ve mevduat faizinde de indirim yapılabileceğini ifade ederek, bankanın tutanaklarda bundan bahsettiğini dile getirdi.

ECB'nin nisan para politikası toplantı belgelerinde, eğer ekonomik veriler bankanın, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nı büyütmesini gerektiriyorsa bunu en erken haziranda başlayabileceği aktarılmıştı.

Banka, daha önceki toplantısında, politika faizini 0, mevduat faizini -% 0,50 ve marjinal fonlama faizini ise % 0,25'te sabitlemişti.

Rabobank ECB ve Euro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot, konuyla alakalı AA muhabirine açıklamasında, ECB'nin Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nda da 250 milyar euroluk artış yapabileceğini dile getirdi.

Groot, ECB'nin mevduat faizinde 10 temel puanlık indirim yapılabileceğini, bundan sonra da mevduat faizinin de % 0,70'e alınabileceğini belirtti.

ECB'nin, belgelerinde, haziran ayı toplantısında Pandemi Acil Varlık Alım Programı ile ilgili daha fazla bilgi aktaracağı açıklaması yaptığını hatırlatan Groot, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nda güncelleneceğini açıkladı.

Groot, bankanın, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nı 2022 senesinden önce bitirmeyeceği tahminini yaptı.

ECB'nin, Varlık Alım Programı'nın kompozisyonunda herhangi bir farklılık yapılmayacağını açıklayarak, varlık alımına başka bir varlık kategorisinin eklenmeyeceğini dile getirdi.

Berenberg Ekonomisti Florian Hense ise ECB'nin, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nı 500 milyar euro artırabileceği tahmininde bulundu.

Hense, ekonominin yavaşça normale döneceğini ve devletlerin finansal gereksinimlerinin 2020'nin ötesinde de yüksek düzeyde olacağını ifade ederek, ECB'nin Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nı gelecek yılın ortasına kadar devam edebileceğini açıkladı.

Hense, ECB'nin, mevduat faizinin %- 0,5'ten aşağıya inmeyeceği tahminini yaptı.

Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Michael Schubert de ECB'nin, yarın yapacağı toplantısında, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nı büyütebileceğini dile getirdi.

Bankanın para politikasında daha çok büyütmeye gidebileceği tahminini yapan Schubert, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nda 500 milyar euroluk bir artış olabileceğini belirtti.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal