Çin'den Gelen İyi Haberler Doğal Taş İhracatçılarını Sevindirdi

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Çin'e doğal taş dış satımının haziran-temmuz gibi tekrar başlayabileceğini dile getirdi.

07.04.2020-12:43 - (Son Güncelleme: 07.04.2020-12:35) Çin'den Gelen İyi Haberler Doğal Taş İhracatçılarını Sevindirdi

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Çin'e doğal taş dış satımının haziran-temmuz gibi tekrar başlayabileceğini dile getirdi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, açıklamasında, doğal taş dış satımında Çin pazarının çok mühim olduğunu belirtti.

Coronavirüs salgını sonrasında Çin'de üretimin normale döndüğüyle ilgili duyumlar aldıklarını ifade eden Kaya'nın açıklamaları şu şekildeydi:

"Çin'de fabrikaların yüzde 80-90'ında üretimin başladığını duyduk. Özellikle salgının başladığı Wuhan dışında hayatın normale döndüğü belirtiliyor. Coronavirüs nedeniyle durma noktasına gelen Çin'e ihracatın haziran-temmuzda başlayabileceğini tahmin ediyoruz. Şu anda doğal taş ithalatına yönelik bir aksiyon henüz görülmüyor, bu normal bir durum çünkü Çin'de yaklaşık 3 aydır kilitlenen bir sistem var. Çin bizden aldığı ürünlerin yüzde 95'ini iç pazarda kullanıyor. Önce kendi ellerindeki stokları bitireceklerdir. Sonra bizden ürün almaya başlayacaklardır."

Sektörün Avrupa'da da problem yaşandığını ifade eden Kaya, bu dönemde ABD'den de siparişlerin iptal edildiğini dile getirdi.

Bu süreçten en fazla etkilenen sektörün doğal taş sektörü olduğunu belirten Kaya, "İnşallah en kısa sürede atlatırız. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile telekonferansla görüşme yaptık. Kendilerine yaşanan sıkıntıları ve taleplerimizi ilettik. Sayın Bakanımız bizlerle çok yakından ilgilendi. Bakanlık ve hükümet olarak neler yapıldığını ve yapacaklarını aktardı. Sektöre çok ciddi bir motivasyon oldu. Kendisine çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

ÇİN'E IHRACAT % 22 DÜŞTÜ

Türkiye'nin doğal taş dış satımı senenin ilk 3 ayında 2019'un aynı dönemine kıyasla yatay hareket ederek 376 milyon dolarda kaldı.

Bu dönemde Çin'e yapılan doğal taş dış satımı da neredeyse % 22 geriledi ve 120 milyon dolardan 94 milyon dolara düştü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal